tisdag 2 februari 2021

Island kan avveckla coronarestriktioner i förtid

Island kan skynda på avvecklingen av coronarestriktioner. Skälet är de senaste veckornas begränsade smittspridning. Det är nu bara 41 smittade som hålls i isolering - och inget nytt fall rapporterades i går. Statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son kommer i veckan att lämna förslag på nya regler till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir.

Den senaste veckan har bara nio nya fall av coronaviruset rapporterats på Island. Den våg av smitta som myndigheterna befarade skulle bli en konsekvens av jul- och nyårsfirandet blev aldrig verklighet. Smittspridningen i landet har varit begränsad under hela januari.

Fallen vid gränsen är alltjämt betydligt fler. Den senaste veckan är det 29 resenärer som har testat positivt för coronaviruset.

Nu är det 41 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 14 coronapatienter.

Dessutom är 22 personer i karantän och 1 007 personer i inresekarantän.

Island började testa ankommande resenärer för coronaviruset den 15 juni förra året. Sedan dess har ungefär 450 olika virusstammar upptäckts. Men bara 13 av dessa har påträffats i landet - medan övriga bara har sekvenserats vid gränsen.

Hittills är det 48 personer som har testat positivt för den virusstam som tros ha sina rötter i Storbritannien och som tros vara särskilt smittsam. Det är dock endast åtta av dessa som har upptäckts i landet och övriga vid gränsen. Fallen i landet har alla haft koppling till resenärer från utlandet. Men det verkar alltså inte finnas någon samhällsspridning av den brittiska virusstammen.

De befintliga coronarestriktionerna gäller till och med den 17 februari. Men de senaste veckornas utveckling gör att statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son nu överväger att tidigarelägga vissa lättnader. I veckan kommer han att lämna nya rekommendationer till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir.

Under gårdagens presskonferens ville han inte gå in på vilka restriktioner som han kan tänka sig att avveckla. Även om utvecklingen var positiv sade Þórólfur Guðna­son att det var viktigt att gå försiktigt fram med lättnader.

Det har nu gått elva månader sedan det första fallet av coronasmitta upptäcktes på Island. Totalt har 6 009 personer testat positivt för coronaviruset sedan dess. Och 324 coronapatienter har vårdats på sjukhus - varav 53 på intensivvårdsavdelning. Under pandemin har 29 personer avlidit i sviterna av covid-19.

Sedan den 28 februari förra året har myndigheterna utfört sammanlagt 477 847 tester för coronaviruset.

Vidare har 5 939 smittade friskförklarats efter isolering. Och 46 046 personer har avslutat karantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.