måndag 22 februari 2021

Islands vaccinationskalender - sista får coronavaccin i juni

I slutet av juni ska vaccineringen mot coronaviruset vara färdig på Island. Då ska omkring 280 000 personer ha vaccinerats. Islänningar i de lägst prioriterade grupperna erbjuds vaccinering i slutet på maj och i juni. Det framgår av den vaccinationskalender som publicerades i fredags. Prognosen har gjorts av hälsovårdsdepartementet.

I fredags rapporterades det första fallet av coronasmitta på Island på en vecka. Den smittade personen var redan i karantän. Även i går rapporterades ett nytt fall - och också denna gång var personen i karantän. Ytterligare en person har testat positivt för viruset vid gränsen.

Det var också i fredags som reglerna för inresa skärptes. Utöver kravet på dubbla coronatester och fem dagars karantän krävs nu ett negativt PCR-test före avresan. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir vill bötfälla resenärer som anländer utan att kunna visa upp ett giltigt testresultat.

Första dagen landade två flyg i Keflavík - ett från Boston med 36 passagerare ombord och ett från Köpenhamn med 75 passagerare. Totalt var det tio resenärer som inte hade något intyg eller hade ett felaktigt intyg. Island godkänner till exempel inte de snabbtester som används i bland annat Danmark.

Eftersom det var första dagen med det nya regelverket var det ingen som bötfälldes. Inte heller under helgen utfärdades några böter. Först i dag kan det bli aktuellt att börja bötfälla resenärer som inte uppfyller kraven.

Under lördagen landade flyg från Warszawa, Amsterdam och Köpenhamn med sammanlagt omkring 400 passagerare. Av dessa var det 20 som antingen inte kunde visa upp något intyg alls eller som hade fel sorts intyg.

Island har också börjat godkänna intyg på vaccinering mot coronaviruset. Men det gäller enbart resenärer från EES-området. Flera amerikanska resenärer har - trots att de har genomgått vaccinering - tvingats följa regelverket med dubbla coronatester och fem dagars karantän.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under fredagens presskonferens att han hoppades att kunna avskaffa karantänen den 1 maj. Då planerar myndigheterna att övergå till ett nytt system för inresa där olika regler gäller för olika resenärer beroende på smittspridningen i hemlandet. För att det ska vara möjligt måste läget enligt Þórólfur Guðnason vara sådant att det räcker med PCR-prov före avresan och ett test vid inresan.

Men han höll inte alls med om att de befintliga inresereglerna skulle vara särskilt hårda. Þórólfur Guðnason ansåg att tiden i karantän inte var särskilt lång och att det inte fanns något förbud mot utlandsresor. Han varnade samtidigt för att det var alldeles för tidigt att utropa någon seger mot pandemin och att förklara landet virusfritt. Island hade ännu inte lyckats besegra coronaviruset.

Regeringen räknar med att vaccineringen mot coronaviruset ska vara klar i slutet på juni. Det framgår av den vaccinationskalender som hälsovårdsdepartementet publicerade i fredags. Till halvårsskiftet ska omkring 280 000 personer ha vaccinerats.

Vaccineringen av sjukvårdsanställda som riskerar att ta emot coronasmittade, personer som bor på äldre- och vårdboenden samt islänningar som har fyllt 90 år är redan avslutad. Den har kommit långt vad gäller andra vårdanställda, ambulanspersonal, polis och brandkår. Och vaccineringen av personer i åldern 80 till 89 år har påbörjats.

Allra sist vaccineras personer i åldern 16 till 59 år som inte tillhör några riskgrupper och som inte jobbar i utsatta yrken. De kommer att vaccineras under andra halvan av maj och juni.

Þórólfur Guðnason lämnade i går nya rekommendationer till Svandís Svavarsdóttir. Innehållet i förslaget är inte känt. Nya regler väntas dock träda i kraft i veckan.

Det har spekulerats i att antalet tillåtna deltagare i sammankomster kommer att utökas från dagens 20 personer. Det kan också bli tillåtet att släppa in fler besökare i exempelvis butiker och på kultur- och idrottsevenemang. Däremot har Þórólfur Guðnason meddelat att han alltjämt vill ha kvar kravet på munskydd i vissa situationer.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.