måndag 15 februari 2021

Konflikter vid Socialdemokraternas val i Reykjavík

Helga Vala Helgadóttir och Kristrún Mjöll Frostadóttir toppar Socialdemokraternas listor i Reykjavík i det kommande valet. Högt upp finns också partibytaren Rósa Björk Brynjólfsdóttir. Men förnyelsen på listorna är stor - och den har orsakat en rad avhopp från etablerade namn. Bland dem som försvinner märks Ágúst Ólafur Ágústsson och Jóhanna Vigdís Guðmundsdóttir.

I valet 2017 fick Socialdemokraterna 12 procent av rösterna och sju mandat. Jämfört med 2016 års katastrofval - som gav partiet 5,7 procent och tre mandat - var det en avsevärd förbättring. Men historiskt sett var det ändå ganska blygsamma siffror. Inför höstens val finns förhoppningar om att åter närma sig 20 procent.

Traditionellt har Socialdemokraterna haft ett starkt fäste i Reykjavík. I valet 2017 var dock stödet i de två huvudstadsvalkretsarna bara snäppet högre än i övriga landet. Partiet fick ett mandat i södra Reykjavík - som gick till Ágúst Ólafur Ágústsson - och ett i norra Reykjavík - som gick till Helga Vala Helgadóttir.

Inför alltingsvalet i oktober beslutade Socialdemokraterna i Reykjavík att bland annat genomföra en undersökning bland medlemmarna där de fick föreslå och rösta på sina favoritkandidater. Resultatet hade stor betydelse för det förslag som valberedningen presenterade i lördags. Listorna godkändes med 79 procent av rösterna medan 17,5 procent röstade nej och 3,5 procent avstod från att rösta.

Redan tidigt stod det klart att Ágúst Ólafur Ágústssons plats i alltinget var hotad. Han hamnade inte bland de fem översta i undersökningen. Han har under mandatperioden fått hård kritik för sexuella närmanden mot en journalist och sexistiska uttalanden riktade mot statsminister Katrín Jakobsdóttir.

Skandalerna bidrog till att försämra hans ställning internt - trots ursäkter och en tillfällig paus från alltinget där han genomgick behandling mot missbruksproblem. Men det finns också många som uppskattar honom.

Ágúst Ólafur Ágústsson aspirerade på att åter toppa listan i norra Reykjavík. När utgången av undersökningen var klar föreslog han för valberedningen att han i stället skulle ta den andra platsen på listan. Valberedningen erbjöd honom i stället tredje platsen - vilket enligt opinionsläget skulle betyda att han gick miste om sin plats i alltinget.

Därför valde Ágúst Ólafur Ágústsson att hoppa av helt och hållet. På Facebook beskrev han utgången som "en besvikelse". Några av hans anhängare hävdade att han straffades för alkoholproblem och att han förtjänade en ny chans.

Guðmundur Steingrímsson, Páll Valur Björnsson och Jónína Rós Guðmundsdóttir var några av de tongivande socialdemokrater som beklagade petningen av Ágúst Ólafur Ágústsson. Birgir Dýrfjörð, som satt i valberedningen, lämnade uppdraget i protest. Agerandet fick också kritik från tunga företrädare i en intern chatt som Fréttablaðið tagit del av.

Men alla höll inte med om den beskrivningen. Steinunn Ýr Einarsdóttir, ordförande för partiets kvinnoförbund, skrev enligt Vísir i den interna chatten att Socialdemokraternas historia var full av kvinnoförakt och sexuella trakasserier. Och det fanns också en historia av att den typen av problem inte togs på allvar.

Den nya modellen för att utse kandidater skulle minska konflikterna. Kommunpolitikern Kristín Soffía Jónsdóttir var en av ledamöterna i valberedningen. Hon skrev på Twitter att hon hela tiden tyckt att provval var en bättre metod - och att den nya modellen knappast skapat mindre splittring.

Jóhanna Vigdís Guðmundsdóttir har varit ersättare i alltinget den senaste mandatperioden. Hon siktade på en av de två översta platserna på listan. Inte heller hon rankades högt i undersökningen - vilket ledde till att hon erbjöds en plats längre ned på listan. Jóhanna Vigdís Guðmundsdóttir valde därför att lämna partiet. Hon sade sig inte vara emot förnyelse men skrev i ett uttalande att erfarna namn åsidosattes.

Guðmundur Ingi Þóroddsson ville även han toppa en av listorna i Reykjavík. Han är ordförande för Afstaða, en organisation för interners rättigheter. Han föll dock bort av andra skäl. Nämnden var helt enkelt inte säker på om han var valbar eftersom han har ett förflutet med flera fängelsedomar.

Förnyelsen blir alltså stor. Listan i södra Reykjavík toppas enligt ett pressmeddelande av Kristrún Mjöll Frostadóttir, som tidigare varit chefsekonom för investeringsbanken Kvika. Tvåa är Rósa Björk Brynjólfsdóttir - som nyligen anslöt sig till Socialdemokraterna efter att ha representerat Gröna vänstern i alltinget.

Rósa Björk Brynjólfsdóttir ville själv toppa listan i den sydvästra valkretsen - där hon varit Gröna vänsterns toppkandidat i de två senaste valen. Hon skriver på Facebook att valnämnden där inte ville ge första platsen till en ny medlem. Därför tog hon i stället den plats hon blev erbjuden i södra Reykjavík.

På listan i södra Reykjavík märks bland annat musikern Birgir Þórarinsson - känd bland annat från Gusgus - på femte plats och kommunpolitikern Ellen Calmon på åttonde plats.

I norra Reykjavík toppar alltingsledamoten Helga Vala Helgadóttir listan. Tvåa är Jóhann Páll Jóhannsson, en journalist som nyligen började arbeta för partiets alltingsgrupp. Tre av de fyra översta på listorna i Reykjavík - utöver Jóhann Páll Jóhannsson även Kristrún Mjöll Frostadóttir och Rósa Björk Brynjólfsdóttir - har aldrig tidigare kandiderat för Socialdemokraterna.

Andra namn i norra Reykjavík är Ragna Sigurðardóttir - ordförande för partiets ungdomsförbund - på femte plats, Ásta Guðrún Helgadóttir - som suttit i alltinget för Piratpartiet - på sjunde plats - och författaren Hallgrímur Helgason på tolfte plats.

Listorna i de övriga fyra valkretsarna är ännu inte färdiga. Men det är troligt att partiledaren Logi Már Einarsson toppar valsedeln i den nordöstra valkretsen. Alltingsledamöterna Oddný G. Harðardóttir och Guðjón S. Brjánsson får förmodligen förnyat förtroende i den södra och i den nordvästra valkretsen.

I den sydvästra valkretsen har alltingsledamoten Guðmundur Andri Thorsson meddelat att han vill ha en av de översta platserna. Jóna Þórey Pétursdóttir, som bland annat har varit aktiv inom studentpolitiken, aspirerar även hon på en plats högt upp på listan.

Det talas också om en återkomst för Þór­unn Svein­bjarn­ar­dótt­ir. Hon representerade Socialdemokraterna i alltinget mellan 1999 och 2011. De senaste åren har hon varit ordförande för fackförbundet Bandalag háskólamanna - en post som hon nyligen valde att lämna.