söndag 21 februari 2021

Nio av tio tror att Samherji har mutat politiker i Namibia

Nio av tio islänningar tror att fiskejätten Samherji har betalat mutor till politiker och tjänstepersoner i Namibia. Men i Akureyri och Dalvík - där företaget har sin bas - är det färre som tror att Samherji har varit inblandat i korruption. Men även här är det en majoritet som tror att anklagelserna stämmer. Det visar en undersökning utförd av MMR på uppdrag av Stundin.

I november 2019 avslöjade RÚV och Stundin hur fiskeföretaget Samherji troddes ha mutat sig till värdefulla fiskekvoter i Namibia. I utbyte för fiskekvoterna slussades mångmiljonbelopp till politiker, tjänstepersoner och partiet Swapo. Dessutom misstänktes Samherji ha ägnat sig åt systematisk penningtvätt.

Misstankarna mot Samherji utreds nu av polis och åklagare. I Namibia har redan flera ministrar och andra ansvariga åtalats för inblandning i korruptionshärvan. På Island pågår alltjämt utredningen mot flera personer i företagets ledning.

På Island drogs också fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson in i skandalen. Han har jobbat åt bolaget, tagit emot bidrag till provvalskampanjer och suttit i styrelsen i nitton år. Trots att han är ansvarig för fiskepolitiken hade han tidigare aldrig betraktat banden till Samherji som jäv. När uppgifterna avslöjades var hans första reaktion att ringa vd:n Þorsteinn Már Baldvinsson och höra hur han mådde.

Hittills har skandalen inte fått några politiska konsekvenser på Island. Men det är troligt att den bidrar till att dagarna i Kristján Þór Júlíussons politiska karriär är räknade. Han är regeringens mest misstrodda minister - vilket sannolikt beror på kopplingarna till Samherji.

Internt inom Självständighetspartiet är det så många som betraktar Kristján Þór Júlíusson som en belastning. Inför provvalen som föregår höstens alltingsval är det många som spekulerar i att han kommer att petas.

Kristján Þór Júlíusson är född i Dalvík. Och det är just där samt i Akureyri - där Samherji har sitt huvudkontor - som färre tror att bolaget har varit inblandat i mutor av politiker och tjänstepersoner i Namibia.

I Akureyri och Dalvík är det enligt Stundin 71 procent som anser att anklagelserna om mutbrott stämmer. Bara 29 procent tror att Samherji inte har betalat mutor till politiker och tjänstepersoner.

I hela landet är det ännu fler som är övertygade om Samherjis skuld. Här svarar hela 92 procent att uppgifterna om korruption är korrekta. Endast 8 procent svarar att de inte tror att Samherji har mutat sig till fiskekvoter i Namibia.

Här kan du läsa mer om Kristján Þór Júlíusson och anklagelserna mot Samherji.