lördag 27 februari 2021

Nytt jätteskalv på Reykjanes i morse

Ett jordskalv på 5,2 skakade stora delar av sydvästra Island klockan 8.07 lokal tid i morse. Sedan jordskalvssvärmen började i onsdags har nu omkring 6 000 skalv registrerats. Hittills finns inga tecken på nära förestående vulkanisk aktivitet. Men i en ny prognos från Háskóli Íslands skulle lava kunna strömma över vägen mellan Reykjavík och Keflavík vid ett utbrott.

I onsdags började en ny jordskalvssvärm på Reykjanes på sydvästra Island. Klockan 10.05 inträffade ett skalv med en magnitud på 5,7 sydväst om berget Keilir. Skalvet var det största i regionen sedan 2000. Det var så kraftigt att skakningarna kändes till Hemön i söder, Hella i öster, Ólafsvík i väster och Ísafjörður i norr.

Majoriteten av skalven sker i närheten av Krýsuvík och Kleifarvatn. Enligt Háskóli Íslands försköts jordskorpan upp till sex centimeter vid det stora skalvet i onsdags.

Det har följts av omkring 6 000 efterskalv. Många av dem har varit så kraftiga att de har känts tydligt i Keflavík, Grindavík och Reykjavík. Från midnatt till 9 på lördagen inträffade 24 jordskalv med en magnitud på minst 3.

Det största efterskalvet ägde alltså rum klockan 8.07 i morse. Det uppmättes till 5,2 - och är därmed det näst största skalvet i den nu pågående serien. Även det inträffade sydväst om Keilir. Också detta skalv kändes på flera mils avstånd.

Morgonens skalv orsakade sprickor i vägen mellan Grindavík och Þorlákshöfn. Vegagerðin uppmanar därför trafikanter att köra försiktigt vid Vigdísarvellir.

Hittills finns det inga tecken på att jordskalven skulle ha något samband med nära förestående vulkanisk aktivitet. Inga magmarörelser eller någon onormal landhöjning har registrerats.

Háskóli Íslands har uppdaterat prognosen över konsekvenserna av ett vulkanutbrott på Reykjanes. Om dagens seismiska aktivitet skulle leda fram till ett utbrott är det troligast att det sker vid Trölladyngja. Städerna i regionen skulle förmodligen inte drabbas av lavaströmmarna - men däremot skulle lava kunna flöda över Reykjanesbraut, den väg som går mellan Reykjavík och Keflavík.

Det senaste vulkanutbrottet på Reykjanes skedde omkring 1240. De största kända jordskalven nära Reykjavík har inträffat vid Brennisteinsfjöll. Ett skalv på 6,3 skedde 1929 och ett som uppmättes till 6,0 ägde rum 1968.

Här kan du läsa mer om onsdagens skalv.