onsdag 10 februari 2021

Pfizer backar ur testprojekt att vaccinera hela Island

Pfizer kommer sannolikt inte att använda Island för ett storskaligt forskningsprojekt mot coronaviruset. Tanken var att läkemedelsjätten skulle vaccinera så gott som hela befolkningen - och därmed också kunna studera utvecklingen av flockimmunitet. Men Pfizer lämnade i går beskedet att studien troligen inte blir av. Det finns helt enkelt för få fall att studera.

På Island rapporterades i går ett nytt fall av coronasmitta. Ytterligare tre personer testade positivt för viruset vid gränsen. Trenden håller därmed i sig med bara enstaka fall av viruset i testningen i landet.

Nu är det 28 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 20 personer i karantän och 896 personer i inresekarantän. På Landspítali i Reykjavík vårdas 13 coronapatienter.

Regeringen, myndigheterna och Kári Stefánsson, som är vd för Íslensk erfðagreining, har i flera månader diskuterat ett omfattande forskningsprojekt med läkemedelsjätten Pfizer. Tanken var att bolaget skulle få möjlighet att i det närmaste vaccinera hela den vuxna befolkningen mot coronaviruset. Island skulle få 500 000 doser av vaccinet - vilket skulle räcka till 250 000 personer.

Motprestationen var att Pfizer bland annat skulle kunna studera framväxten av flockimmunitet på Island och vaccinets effektivitet mot olika virusstammar. Regeringen argumenterade för Islands lämplighet bland annat på grund av det geografiska läget och hög testkapacitet med bistånd från Íslensk erfðagreining.

De senaste dagarna har ryktesspridningen varit stor. Planerna på att använda Laugardalshöll i Reykjavík och flera idrottsarenor för massvaccinering har tolkats som tecken på att ett avtal med Pfizer skulle vara nära.

Men efter gårdagens möte med Pfizer är det inget som talar för att projektet blir av. Företaget har inte definitivt sagt nej - men ingen tror nu på att det kommer att genomföras. Skälet är helt enkelt att fallen av coronasmitta är så få att det inte finns mycket att studera. Därför tror sig inte heller Pfizer ha tillräcklig nytta av projektet.

Kári Stefánsson kommenterade det negativa beskedet i RÚV i går. Han sade att den låga smittspridningen var skälet till beslutet. Även om han hade hoppats på att projektet skulle bli verklighet var avhoppet ett tecken på att Islands åtgärder för att bekämpa coronaviruset varit framgångsrika. Dessutom var Pfizer under hård press att inte prioritera ett visst land:
"Det är väldigt naturligt på grund av att det är ett enormt krig om vaccin i hela världen och i våra grannländer fanns det missnöje med det här. Människor i Norge, Danmark och på många andra ställen mådde ganska illa åt möjligheten att islänningarna skulle fuska sig före i kön."
Statsminister Katrín Jakobsdóttir säger dock i Morgunblaðið att EU inte utövat några påtryckningar mot regeringen. Även om Pfizers besked var en besvikelse kom det inte helt oväntat:
"Naturligtvis hade det varit fantastiskt om det här hade kunnat bli av men vi fortsätter oförtrutet i vår vaccinering oavsett vad."
Även statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son gjorde i går bedömningen att det var osannolikt att Pfizers studie skulle genomföras.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.