onsdag 24 februari 2021

Resenärer utan PCR-prov tvingas böta 100 000 kronor

Island lättar i dag på en rad av de restriktioner som införts för att bekämpa coronapandemin. Taket för deltagare på sammankomster höjs till 50 personer - och i bland annat butiker, kyrkor och museer får upp till 200 samlas. Samtidigt står det klart att personer som inte kan visa upp ett giltigt PCR-test vid gränsen får böta 100 000 isländska kronor.

Inte heller i går var det någon på Island som testade positivt för coronaviruset. Senast någon visade sig vara smittad utan att redan sitta i karantän var den 1 februari. Vid gränsen var det en resenär som upptäcktes med viruset.

De senaste veckornas låga smittspridning gör nu att Island i dag lättar på en rad restriktioner. Beskedet kom efter gårdagens regeringssammanträde och presenterades av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. De nya reglerna är baserade på rekommendationer från statsepidemiologen Þórólfur Guðnason.

Taket för antalet tillåtna deltagare på sammankomster höjs enligt ett pressmeddelande från 20 till 50 personer. Men i butiker, kyrkor och museer samt på vissa evenemang får 200 personer komma in. Men gränsen utgår från lokalernas storlek. Och gäster ska hålla avstånd och använda munskydd. Gästerna ska också registrera sig med namn, telefonnummer och personnummer.

Även restauranger och andra ställen som har alkoholtillstånd får ta emot 50 gäster. De får dessutom ha öppet till klockan 23 - vilket är en ökning med två timmar. De får dock inte släppa in några gäster den sista timmen. Och klockan 23 ska alla gäster ha lämnat lokalerna.

Badhus och skidområden får släppa in 75 procent av det antal besökare som tillståndet säger. Samma regler gäller för träningsanläggningar - men där finns det ett tak på 50 personer.

Dessutom tillåts åter publik på idrottsevenemang. Gränsen för sittande åskådare är 200 personer. För stående publik är maxantalet 50 personer.

Kravet på att bära munskydd och att respektera tvåmetersregeln blir kvar i de flesta situationer. De nya reglerna gäller till och med den 17 mars.

Även i skolorna lättas restriktionerna på samtliga nivåer. Nu får 150 personer samlas i samma lokal. Om inte deltagarna kan hålla en meters avstånd från varandra ska de använda munskydd. Bestämmelserna i skolorna gäller enligt ett pressmeddelande till och med den 30 april.

Nu står det också klart att det kan bli ganska dyrt att bryta mot reglerna för isolering och karantän eller att inte ha testat sig för coronasmitta före avresan till Island. De nya bötesbeloppen publicerades i går av riksåklagaren.

Böterna för att inte visa upp ett giltigt PCR-test vid inresan till Island blir 10 000 isländska kronor. Ansvaret ligger helt och hållet på resenären. Det negativa testresultatet ska visas upp redan när resenären går ombord. Men flygbolag har inte rätt att neka någon ombordstigning av det här skälet. En person som väljer att resa utan giltigt test kan ändå räkna med böter.

Lika höga blir böterna för att inte testa sig för coronaviruset enligt de krav som ställs i de befintliga inresereglerna.

Att bryta mot reglerna för karantän efter inresa kan kosta upp till 250 000 kronor. För brott mot regelverket för isolering kan böterna gå på upp till 500 000 kronor.

Regelbrott kan dessutom bli mycket kostsamma för arrangörer. Att överskrida antalet tillåtna besökare, att inte efterleva kravet på munskydd eller att inte upprätthålla tvåmetersregeln kan innebära böter på upp till 500 000 kronor.

En person som inte bär munskydd kan bötfällas med upp till 100 000 kronor. Den som deltar i en sammankomst där det tillåtna antalet besökare överskrids måste böta 50 000 kronor.

Nu är det 17 smittade som hålls i isolering medan 24 är i karantän och 882 är i inresekarantän. På Landspítali i Reykjavík vårdas nio coronapatienter.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.