måndag 1 februari 2021

Skottdåd mot borgmästarens bil - två män gripna

Flera skott sköts mot borgmästaren Dagur B. Eggertssons bil förra lördagen. Två män har gripits misstänkta för dådet. Polisen utreder om samma personer är inblandade i skjutningen mot Socialdemokraternas partihögkvarter i Reykjavík. Självständighetspartisten Ólafur Kr. Guðmundsson ansåg att Dagur B. Eggertsson hade bäddat för attentatet. Uttalandet gjorde att han fick lämna sina nämnduppdrag.

Förra lördagen avlossades flera skott mot Dagur B. Eggertssons bil när den stod parkerad utanför bostaden på Óðinsgata i centrala Reykjavík. Han upptäckte själv skotthålen i en av dörrarna på passagerarsidan under eftermiddagen. Han ringde direkt polisen som kom till platsen för att påbörja utredningen och säkra spår.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att händelsen betraktas som allvarlig. Polisen utreder bland annat om attentatet har något samband med de skott som nyligen avlossades mot Socialdemokraternas lokaler på Sóltún i Reykjavík.

Två män har gripits misstänkta för skjutningen. En av dem häktades i lördags. I en av männens hem ska ett stort antal skjutvapen ha påträffats. Bland annat ska två gevär ha tagits i beslag. Polisen misstänker att ett av dem - ett 22-kalibrigt vapen - användes vid dådet. Den andre mannen ska dessutom vid flera tillfällen ha uttalat sig fientligt om Socialdemokraterna.

Dagur B. Eggertsson är sedan 2014 borgmästare i Reykjavík. Han valdes in i kommunfullmäktige 2002 på ett av Reykjavíklistans mandat. Sedan 2006 representerar han Socialdemokraterna. Mellan 2009 och 2013 var han partiets vice ordförande.

Dagur B. Eggertsson säger till RÚV att den politiska debatten på Island har blivit allt mer polariserad. Men han vill inte att den här typen av angrepp ska bli en del av det politiska klimatet:
"Risken är alltid att linjen flyttas aningen längre - och i mitt hjärta så är det hit och inte längre."
Efter attentatet informerade Dagur B. Eggertsson ledarna för de övriga partierna i kommunfullmäktige i Reykjavík. Han säger till RÚV att han fick "goda hälsningar från de allra flesta" - men ville inte säga mer än så.

När händelsen blev känd var det många som kopplade attentatet till en video som publicerades på Youtube i december 2020 av aktivistgruppen Björgum mið­bænum. I videon anklagas Dagur B. Eggertsson för korruption samtidigt som hans bostad filmas. Det påstås också att han fått tre parkeringsplatser vid bostaden utan kostnad. I ett pressmeddelande skriver kommunen att uppgifterna är felaktiga.

Berättarrösten i videon tillhör Vigdís Hauksdóttir, kommunpolitiker för Centerpartiet. Redan när den släpptes fick den hård kritik av bland annat Pawel Bartoszek, ledamot för Renässans i fullmäktige. Líf Magneudóttir, kommunpolitiker för Gröna vänstern, kopplade på Twitter videon till skottdådet mot Dagur B. Eggertssons bil.

Vigdís Hauksdóttir säger till Vísir att hon bara har lånat ut sin röst till videon och att den inte har något med Centerpartiet att göra. Hon hävdar också att Líf Magneudóttir försöker utnyttja händelsen i politiska syften:
"Att dra fram den här videon nu visar en stor ondskefullhet. Jag görs till skyldig i saken - vilket jag tillbakavisar. Borde inte dessa människor se sig själva i ögonen?"
Justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir säger till Vísir att händelsen är mycket allvarlig. Borgmästaren i Reykjavík tillhör inte de folkvalda eller tjänstepersoner som automatiskt får personskydd. Hon har diskuterat attentatet med rikspolischefen Sigríður Björk Guðjónsdóttir.

Reaktionerna på skottdådet har varit starka. Socialdemokraterna skriver i ett uttalande att det inte finns något "exempel på ett lika allvarligt angrepp mot en politiker på Island". Presidiet i fullmäktige i Reykjavík beskriver i ett uttalande händelsen som en attack mot ett öppet och demokratiskt samhälle. Renässans partistyrelse säger i ett uttalande att en politisk debatt som allt mer kännetecknas av polarisering och aggressivitet måste motarbetas:
"Det är allas vårt gemensamma ansvar att stävja hatisk debatt direkt när vi blir medvetna om den."
Statsminister Katrín Jakobsdóttir fördömde attentatet i sitt tal under Gröna vänsterns partistyrelsemöte i fredags. Hon sade att Island ska fortsätta vara ett land där politiker kan röra sig fritt som vanliga människor:
"Jag fördömer detta angrepp och hoppas att det blir en enskild händelse. Men jag måste också säga att det inte kommer som en blixt från klar himmel. Tyvärr har vårt samhälle anammat en hatisk debatt gentemot politik och enstaka politiker och det räcker att regelbundet se på sociala medier för att läsa om fördärvat och vedervärdigt korrumperade politiker som är krypare fulla av människohat och ondska och dessutom står för en ny förintelse. För att använda några av de ord som jag nyligen har sett om mig själv och andra. Gränserna har flyttats och det har konsekvenser."
Men Ólafur Kr. Guðmundsson, ersättare för Självständighetspartiet i fullmäktige samt ledamot i flera nämnder, gjorde en annan tolkning av händelsen. Han skrev på Facebook att Dagur B. Eggertsson hade sig själv att skylla för attentatet:
"Börja med dig själv ... Här är en konsekvens av det som har visats upp från den så kallade finanskraschen 2008. Nu har revolutionen kommit hem och du får bara svälja det, herr borgmästare."
Uttalandet fick hård kritik - inte minst från de egna leden. Hildur Björnsdóttir sitter själv i fullmäktige för Självständighetspartiet. Hon fördömde på Twitter partikamratens utspel:
"Det måste vara absolut grundläggande i ett demokratiskt samhälle att människor kan delta i den politiska debatten utan att deras säkerhet hotas eller hemmets eller familjens helgd bryts."
Hon sade till Vísir att det inte var första gången som Ólafur Kr. Guðmundsson uttalade sig på ett sätt som gick över gränsen. Efter ett halvt dygn raderade han inlägget som han beskrev som "ett misstag". Han skulle också be Dagur B. Eggertsson om ursäkt. Men Ólafur Kr. Guðmundsson sade i Fréttablaðið att han inte såg några skäl att avgå:
"Det här var olyckligt. Man insåg inte att det hade nått den här nivån."
I fredags meddelande ändå Ólafur Kr. Guðmundsson att han lämnade sina nämnduppdrag i Reykjavík. Han beskrev det i RÚV som att han "ville ta ansvar och det vad vi självständighetspartister gör". Han sade att det rörde sig om ett gemensamt beslut efter ett samtal med Eyþór Arnalds, partiets ledare i kommunen.

Men han sitter kvar som ersättare i fullmäktige. Ólafur Kr. Guðmundsson är vald på fyra år och kommer inte att avsäga sig uppdraget i förtid. Det säger Eyþór Arnalds till RÚV:
"Men som parti står vi för att hemmet ska vara en säker plats och debatten måttfull. Det är viktigt att vi står fria från hot om våld."
Även Páll Magnússon, alltingsledamot för Självständighetspartiet, hade en annan syn på saken. Han skrev på Facebook att människor inte skulle "gå upp i limningen" på grund av skjutningen. Han ville inte förminska händelsen men ansåg samtidigt att det var överdrivet att tala om "överhängande terrorhot".

Här kan du läsa mer om skjutningen mot Socialdemokraternas partilokaler i Reykjavík.