fredag 19 februari 2021

Socialdemokraterna rasar efter personstrid i Reykjavík

För första gången på närmare två år är Gröna vänstern större än Socialdemokraterna. Och Gröna vänsterns uppgång kommer samtidigt som stödet för Socialdemokraterna sjunker efter det omstridda valet i Reykjavík av kandidater till nästa alltingsval. Det är också första gången på nästan två år som Gröna vänstern är näst största parti hos MMR.

Ända sedan valet i oktober 2017 har Självständighetspartiet varit störst i opinionen hos MMR. Socialdemokraterna har ofta varit näst störst - medan Piratpartiet, Centerpartiet och Gröna vänstern vid några få tillfällen har varit andra parti.

Nu växer Gröna vänstern med hela 2,6 procentenheter till 13,5 procent. Det gör partiet till mätningens stora vinnare. För första gången på närmare två år är nu Gröna vänstern åter näst största parti på Island.

Socialdemokraterna är mätningens stora förlorare. Stödet sjunker med 2,5 procentenheter till 13,1 procent.

Raset för Socialdemokraterna kommer efter förra lördagens val av kandidater till alltinget. Då klubbades partiets listor till valkretsarna norra och södra Reykjavík. Turerna kring utnämningarna - där flera etablerade namn hamnade långt ned på listorna - visade att det fanns ett utbrett internt missnöje med processen.

Flera tunga namn hoppade av i protest. Samtidigt fick flera nya medlemmar platser högt upp på listorna. Motgångarna i opinionen sammanfaller alltså med den interna debatten - även om det inte är säkert att det är valet av kandidater som ligger bakom förändringarna.

Självständighetspartiet har alltså varit störst i drygt tre år. Nu sjunker dock stödet med 2,2 procentenheter till 22,2 procent.

En annan vinnare är Framstegspartiet som ökar med 2,3 procentenheter till 11,4 procent. Stödet för Piratpartiet är lika stort - men partiet backar med 0,9 procentenheter.

Renässans ökar med 1,8 procentenheter till 10,6 procent. Centerpartiet minskar med 0,6 procentenheter till 8 procent.

Det är alltså sju partier som klarar femprocentsspärren till alltinget. Islands socialistparti minskar med 0,3 procentenheter till 4,1 procent medan Folkets parti tappar 1,3 procentenheter till 3,6 procent.

Ännu längre upp till spärren har Folkfronten med 1 procent - vilket innebär en uppgång med 0,6 procentenheter. Gryning ökar med 0,4 procentenheter till 0,5 procent. Ljus framtid ligger still på 0,4 procent.

Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet är nu 54,5 procentenheter. Det är regeringens högsta siffra på tio månader - och en ökning med 3,6 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget och här mer om Socialdemokraterna i Reykjavík.