fredag 12 februari 2021

Statsepidemiolog vill införa ännu hårdare regler för inresa

När äldre islänningar har vaccinerats mot coronaviruset kan det bli aktuellt att avveckla många restriktioner. Det sade statsminister Katrín Jakobsdóttir i alltinget i går. Och statsepidemiolog Þórólfur Guðnason planerar redan för nya lättnader i landet - men däremot vill han skärpa reglerna för inresa till Island.

För andra dagen i följd rapporterades inga nya fall av coronasmitta på Island i går. Inte heller var det någon som testade positivt för viruset vid gränsen. Det var första gången sedan provtagningen vid gränsen började den 15 juni förra året som ingen ny smitta upptäcktes varken vid inresa eller inne i landet.

Bara 13 personer är i karantän. Dessutom är 952 personer i inresekarantän.

På Landspítali i Reykjavík inträffade en annan anmärkningsvärd händelse i går. Alla de patienter som lades in på grund av coronasmitta har nu tillfrisknat från covid-19. Däremot är det elva som alltjämt vårdas på sjukhuset av andra skäl.

Men statsepidemiologen Þórólfur Guðnason är ändå orolig för framtiden. Och det är framför allt situationen vid gränsen som bekymrar honom. Därför räknar han med att inom de närmaste dagarna föreslå nya rekommendationer för inresa. Han vill skärpa reglerna ytterligare från dagens krav på dubbla coronatester och fem dagars karantän.

De befintliga reglerna går nämligen att runda. Det visade sig i söndags kväll. Då hörde personal på Lebowski Bar i Reykjavík hur fyra gäster - en amerikan och tre européer - prata om hur de egentligen skulle vara i karantän. Personalen ringde polisen men när de kom till baren hade gästerna hunnit gå.

Polisen försökte därefter spåra upp turisterna. Men de hade lämnat felaktig information om var de skulle bo och hur de kunde kontaktas. Det visade sig senare att de fyra hade rest till Island på uppdrag av ett företag. När företaget fick kännedom om deras beteende fick de lämna landet. Det rapporterar RÚV.

Þórólfur Guðnason vill förhindra den här typen av händelser. Det kan bland annat bli aktuellt att kontrollera turisters uppgifter, att införa krav på negativt coronatest före avresan och att förlägga karantänen till särskilda boenden i statlig regi.

Þórólfur Guðnason och andra har även pekat ut anhöriga som hämtar ankommande resenärer som en smittorisk. Det är heller inte tillåtet att hämta personer utan fem dagars karantän efteråt. Jón Pétur Jónsson vid gränspolisen säger till Vísir att han gärna vill ha möjlighet att bötfälla personer som nonchalerar reglerna och ändå möter resenärer.

Däremot överväger Þórólfur Guðnason att i förtid föreslå ytterligare lättnader i landet eftersom smittspridningen är fortsatt låg. Under gårdagens presskonferens sade han att den typen av åtgärder måste följas av fortsatt hårda regler vid gränsen. I annat fall kan ny smitta komma in på grund av resenärer.

Dessutom ansåg han att årets sommar sannolikt kommer att bli ganska fri - med få restriktioner och goda möjligheter att resa på hemmaplan. Men för att helt slopa restriktioner behöver vaccineringen mot coronaviruset hinna långt.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir gav ett liknande besked under en debatt i alltinget i går. När äldre islänningar har vaccinerats mot viruset kan det bli aktuellt med mer omfattande lättnader. Hon sade sig alltjämt ha goda förhoppningar om att en majoritet av befolkningen skulle kunna vara vaccinerad till sommaren.

I debatten fick hon en rad kritiska frågor från Piratpartiets Björn Leví Gunnarsson. Han efterlyste tydligare besked från regeringen om tidplanen för vaccinering. Utan vaccinering skulle det bli svårt att öppna gränsen för turister - och därmed skulle också turistnäringen åter drabbas av ett bakslag.

Hälsovårdsdepartementet skrev i går i ett pressmeddelande att 45 000 personer ska ha vaccinerats under första kvartalet. Under gårdagen fick 1 200 personer sin första dos av Astra Zenecas coronavaccin.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.