tisdag 9 februari 2021

Tre av tio resenärer trotsar regler - blir hämtade i Keflavík

En av tre resenärer hämtas av anhöriga på flygplatsen i Keflavík - trots att myndigheterna avråder och att det bryter mot reglerna för karantän. Civilförsvarschefen Víðir Reynisson beskrev i går utvecklingen som nedslående. Han såg den som ett tecken på att islänningarna har blivit mindre försiktiga i takt med att fallen av coronasmitta blivit färre.

Uppmaningen att inte hämta resenärer på flygplatsen i Keflavík har upprepats många gånger de senaste månaderna. Den som kommer till Island måste ta taxi, använda allmänna kommunikationer eller köra själv. Men att få skjuts i privatbil är inte tillåtet.

Anhöriga ska inte ha närkontakt med resenärer. Eftersom de befinner sig i karantän är det inte tillåtet att umgås med personer som rör sig ute i samhället. Den som hämtar en resenär ska alltså i så fall själv sätta sig i karantän efteråt.

Ändå är det många resenärer som möts av anhöriga på flygplatsen. I helgen var det ungefär 90 personer - vilket var omkring en tredjedel av det totala antalet - som hade någon person som väntade på dem i Keflavík.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson och polisen Jón Pétur Jónsson beskrev under gårdagens presskonferens utvecklingen som nedslående. Det rörde sig enligt Víðir Reynisson om ett uppenbart regelbrott som var förenat med smittorisk.

Víðir Reynisson såg hämtningarna som ett tecken på att islänningarna blivit mindre försiktiga i takt med att de nya fallen av coronasmitta blivit allt färre. Han sade också att det inte behövdes mer än ett fall för att utlösa en ny våg i landet.

Enligt Víðir Reynisson var det åtskilliga som kände till att de var skyldiga att sätta sig i karantän efter att ha hämtat en anhörig som varit utomlands. Men det var krav som långt ifrån alla respekterade.

Ett nytt fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Ytterligare tre testade positivt för viruset vid gränsen.

Det är nu totalt 65 personer som upptäckts med den brittiska virusstam som tros vara särskilt smittsam. Av dessa har 51 testats vid gränsen och 14 inne i landet. Men denna virusstam ser inte ut att ha spridits i samhället. Dessa 14 personer hade alla haft kontakt med resenärer som nyligen återvänt till Island från utlandet.

Nu hålls 28 smittade i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 13 coronapatienter.

Dessutom är 21 personer i karantän och 987 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.