fredag 26 februari 2021

Turister utan PCR-prov tvingade resa hem med samma flyg

En resenär som kom till Island i går utan ett negativt svar på ett PCR-prov tvingades böta 100 000 isländska kronor. Resenären var den första som bötfälldes sedan polisen i går började tillämpa de nya reglerna. Andra turister som inte hade några giltig intyg på PCR-prov stoppades på flygplatsen i Keflavík och tvingades återvända hem med samma flyg.

För en vecka sedan införde Island krav på negativt PCR-test för inresa till Island. Därefter följer ett coronatest vid gränsen följt av fem dagars karantän och ett nytt test. Men det var först i går som polisen på flygplatsen i Keflavík började tillämpa de nya reglerna.

Under de första dagarna var det ingen som bötfälldes eller tvingades resa tillbaka. En av sju resenärer hade då inte följt kravet på PCR-intyg.

En resenär från Amsterdam kunde i går inte visa upp något PCR-prov. Resenären fick därför böta 100 000 isländska kronor vid inresan. Det rörde sig om en isländsk medborgare - och islänningar får enligt lag inte avvisas vid gränsen.

Men flera turister anlände utan giltiga PCR-resultat. De fick inte passera gränsen utan sattes på samma plan tillbaka till Amsterdam.

Statsepidemiologen Þór­ólf­ur Guðn­a­son sade under gårdagens presskonferens att ganska många tackade nej till eller inte ville vaccineras med Astra Zenecas vaccin mot coronaviruset. Men ingen kommer få möjlighet att välja vaccin själv - även om Astra Zenecas vaccin i dagsläget inte ges till personer över 65 års ålder.

Þór­ólf­ur Guðn­a­son sade att skepsisen berodde på missuppfattningar om att Astra Zenecas vaccin skulle vara mindre effektivt och ge större biverkningar. Han ansåg att de tre vaccin som nu används - även Pfizer och Moderna - hade liknande biverkningar. Skillnaden var att Astra Zeneca ofta gav större biverkningar vid första dosen medan det var tvärtom med de andra vaccinen.

Han flaggade för att personer som tackade nej till en viss leverantörs vaccin kunde hamna längst bak i kön.

Under presskonferensen sade han också att det kunde bli aktuellt att slopa kravet på munskydd i vissa miljöer. I stället kan det bli en rekommendation i särskilda situationer.

Nu har totalt 12 376 islänningar fått dubbla doser vaccin mot coronaviruset. Ytterligare 6 699 personer har fått sina första doser.

Inga nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Det var fjärde dagen i följd utan nya fall. En person testade dock positivt för viruset vid gränsen.

Det är nu femton smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas åtta coronapatienter.

Dessutom är 20 personer i karantän och 906 personer i inresekarantän.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson konstaterade under presskonferensen att smittspridningen varit mycket begränsad de senaste veckorna. Därför kommer myndigheterna gå över till veckoliga presskonferenser. Den senaste tiden har pressträffar ordnats måndagar och torsdagar. Nästa tillfälle blir på torsdag i nästa vecka.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.