söndag 14 mars 2021

Astra Zenecas vaccin får flest islänningar att tacka nej

Hela 94 procent av islänningarna kommer att tacka ja när de erbjuds vaccinering mot coronaviruset. Men vaccineringen är frivillig. Och det är Astra Zenecas vaccin som flest tänker avböja. Misstron mot vaccineringen är störst bland Centerpartiets väljare. Det visar en opinionsundersökning utförd av MMR.

Regeringens och myndigheternas förhoppning är att alla islänningar som har fyllt 16 år ska vara vaccinerade mot coronaviruset vid halvårsskiftet. Planerna kan dock rubbas av försenade leveranser från tillverkarna.

Vaccineringen är frivillig. Regeringen kommer inte att utnyttja bestämmelsen i smittskyddslagen som gör att medborgare kan tvingas till vaccinering. De som blir vaccinerade kommer inte att ha möjlighet att välja vaccin från någon viss tillverkare.

Hela 94 procent av islänningarna tänker alltså säga ja till vaccinering. Bland dem som har fyllt 68 år är det 97 procent som avser att tacka ja.

Misstron mot vaccinering är störst bland Centerpartiets väljare. Där planerar 77 procent att bli vaccinerade. Tilltron är störst bland Socialdemokraternas sympatisörer. Hela 99 procent av partiets anhängare kommer att säga ja.

Flest är skeptiska till Astra Zenecas vaccin. Det är 5 procent som nobbar läkemedelsjättens vaccin. Motsvarande siffra är 3 procent för Janssens och Modernas vacciner och 2 procent för vaccinet från Pfizer och Biontech.