söndag 28 mars 2021

Coronakapten seglar vidare för isländskt skandalrederi

Kaptenen nonchalerade utbrottet av coronasmitta ombord trålaren Júlíus Geirmundsson. Han erkände brottet och blev av med rätten att arbeta som kapten i fyra månader. Men han seglar vidare för Hraðfrystihúsið Gunnvör. Nu är han anlitad som förste styrman - vilket i praktiken innebär att han fungerar som kapten under halva fisketuren.

Trålaren Júlíus Geirmundsson angjorde Ísafjörður i oktober förra året efter att ha varit ute till havs i tre veckor. Redan ett par dagar in på fisketuren insjuknade den första besättningsmannen med coronasymtom. Därefter insjuknade sjöman efter sjöman med samma symtom. När de testades i land efter fisketurens slut hade 22 av 25 smittats.

Kaptenen vände sig tidigt till smittskyddsläkaren i Västfjordarna. Men han nonchalerade uppmaningen att återvända och testa besättningen. I stället fick sjömännen veta att de inte fick kontakta medierna eller publicera någon information i sociala medier om den misstänkta coronasmittan ombord.

När rättegången i Héraðsdómur Vestfjarða inleddes förklarade sig kaptenen skyldig till brott mot sjömannalagen. Genom att inte återvända till hamn hade han äventyrat besättningens hälsa. Straffet blev 750 000 isländska kronor i böter och ett förbud mot att arbeta som kapten i fyra månader.

Men kaptenen är redan tillbaka på samma trålare. Den här gången är han enligt Morgunblaðið formellt anlitad som förste styrman - vilket innebär att han och kaptenen turas om att ha ansvaret för Júlíus Geirmundsson.

Tre i besättningen ska ha sagt upp sig efter beskedet att rederiet Hraðfrystihúsið Gunnvör i Hnífsdalur gett honom jobb på nytt. Många ska också ha upplevt beslutet som ett hån mot alla dem som insjuknade i covid-19 under fisketuren.

Här kan du läsa mer om domen mot kaptenen.