onsdag 10 mars 2021

Flera grupper i karantän efter nya fall av coronasmitta

30 anställda på Hagkaup i Garðabær har tvingats i karantän sedan en kollega blivit smittad av coronaviruset. 28 personer som tränade på World Class i Reykjavík i lördags har även de satts i karantän sedan en smittad var med på passet. Och ytterligare 10 personer är i karantän efter att ett pizzabud från Pizzan i Kópavogur testat positivt för coronaviruset.

Efter en dryg månad med få smittade och inga nya fall utanför karantän kan coronapandemin på Island vara på väg in i en ny fas. Myndigheterna befarar att en fjärde våg kan vara på gång med den brittiska mutation som misstänks vara särskilt smittsam.

Källan är en person som reste in från Storbritannien den 26 februari. På flygplatsen i Keflavík visade resenären upp ett negativt svar på ett PCR-test. Också det första testet som togs vid gränsen var negativt. Men fem dagar senare - i det andra testet - var resultatet positivt.

Resenären spred smittan till minst två personer - en av dem var en anställd på Landspítali i Reykjavík som i fredags var på en konsert i Harpa med 800 besökare.

Ytterligare två personer testade positivt i går. Ingen av dem var i karantän. Bägge har varit i kontakt med de personer som testade positivt i helgen.

Beskedet gjorde att en rad människor tvingades i karantän i går. En av de smittade jobbade med att fylla på varor på Hagkaup i Garðabær under natten mot söndagen. Där har nu 30 kollegor satts i karantän. En av de smittade tränade på World Class i Laugardalur i Reykjavík i lördags. De 28 besökarna på samma pass är nu i karantän. En av de smittade körde ut pizza för Pizzan i Kópavogur i lördags. Det ledde till att ytterligare tio tvingades i karantän.

Närmare 800 konsertbesökare testades under gårdagen. Hittills har inget av proverna varit positivt. Samtliga ska testas på nytt på torsdag. De som satt närmast den smittade besökaren sattes i karantän men inte heller någon av dem har i dagsläget insjuknat i covid-19.

Inte heller har några av den smittades kollegor på Landspítali testat positivt för viruset. Även de vårdanställda kommer att testas igen senare i veckan.

Nu är det 16 smittade som hålls i isolering. Sex coronapatienter vårdas på Landspítali. Dessutom är 107 personer i karantän och 886 personer i inresekarantän.

Antalet personer i karantän kommer dock att stiga eftersom statistiken publicerades innan de nya smittfallen hade tvingat fler i karantän.

De befintliga coronarestriktionerna gäller till och med den 17 mars. I veckan väntas statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son lämna förslag på nya regler till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Senast valde han för första gången på länge att rekommendera flera lättnader. Han har talat om risken för en fjärde våg av smitta. Bedömningen av läget kommer att bli avgörande för de nya förslagen.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.