torsdag 4 mars 2021

Höjd beredskap för vulkanutbrott på sydvästra Island

 

Rörelser som indikerade att magma kunde röra sig uppåt mot jordskorpan pekade i går eftermiddag på att ett vulkanutbrott på Reykjanes var nära. Men efter ett par timmar avtog rörelserna. Beredskapen i området är alltjämt hög. Myndigheterna spärrade av vägarna till Keilir och Vigdísarvellir för att inte nyfikna skulle hamna mitt i ett nytt utbrott.

Klockan 14.20 i går såg det ut som att det första vulkanutbrottet på Reykjanes sedan 1240 var på väg. En rad jordskalvsmätare på sydvästra Island fångade upp onormala rörelser i jordskorpan. Rörelserna signalerade att magma var på väg upp mot ytan i ett område söder om berget Keilir.

Risken för ett utbrott var överhängande. Flera experter och myndighetsföreträdare talade om utvecklingen som att det närmast var en tidsfråga innan magma skulle nå ytan.

Myndigheterna agerade snabbt. Polisen på Suðurnes spärrade av vägarna till Keilir och Vigdísarvellir för att inte riskera att nyfikna besökare skulle hamna mitt i ett utbrott och därmed riskera att drabbas av gasförgiftning och avskurna flyktvägar.

Veðurstofa Íslands ändrade färgkoden för flygtrafik över Krýsuvíks vulkaniska system till orange - vilket är den näst högsta varningsnivån. Orange indikerar i det här fallet att vulkanen visar tecken på onormal aktivitet och att sannolikheten för ett utbrott har ökat.

Under en presskonferens i Reykjavík uppmanade myndigheterna allmänheten att hålla sig borta från området. Vägarna kring Keilir är i många fall blöta och det finns stor risk att köra fast. Flera parkeringsplatser i anslutning till vandringsleder ligger dessutom nära de områden där lava skulle kunna tränga genom marken.

Rörelserna indikerade alltså att magma närmade sig ytan. Men redan vid 15.30 avtog rörelsernas intensitet. Vid 17-tiden hade de minskat ytterligare. Risken för ett utbrott är inte på något sätt över. Däremot kan det betyda att förloppet blir långsammare.

Natten var förhållandevis lugn. Aktiviteten ökade på nytt under den tidiga morgonen med större rörelser i jordskorpan som tog fart vid femtiden. 

Under presskonferensen i går beskrevs området kring Keilir som en av de bästa tänkbara platserna för ett utbrott. Det är långt till bebyggelse vilket gör att lavan knappast skulle hota byggnader. Och det är tillräckligt långt från städer för att problemen med giftiga vulkangaser inte skulle behöva bli särskilt bekymmersamma.

Umhverfisstofnun har installerat mätutrustning i Vogar för att kartlägga halterna av svaveldioxid i luften. Fler mätstationer ska placeras på olika håll på Reykjanes.

Den senaste prognosen från Háskóli Íslands är att lava troligen skulle rinna söderut. Det skulle ta lavan två och ett halvt dygn att nå Suðurstrandarvegur som går mellan Grindavík och Þorlákshöfn. Skulle den flöda norrut mot Reykjanesbraut - som går mellan Reykjavík och Keflavík - tar det ungefär två dygn innan lavan är framme vid vägen.

Utbrottet skulle troligen främst producera lava och bara mindre mängder aska. Magmakammarens storlek gör att det sannolikt skulle röra sig om förhållandevis små mängder och att utbrottet knappast skulle vara längre än två veckor och förmodligen vara över inom en vecka.

Omkring 2 500 jordskalv registrerades i området under gårdagen. Det kraftigaste inträffade klockan 2.12 och uppmättes till 4,1. Det näst största skedde 15.11 och hade en magnitud på 4.

Även nattens största skalv hade en magnitud på 4,1. Det inträffade klockan 0.59. Ett skalv på 4 skedde 5.44. Den seismiska aktiviteten har gradvis rört sig närmare Fagradalsfjall.

Sedan jordskalvssvärmen började i onsdags har drygt 18 000 skalv skett i området.

Här kan du läsa mer om utvecklingen på Reykjanes och ovan kan du se Víkurfréttirs ström riktad mot Keilir och Trölladyngja där utbrottsrisken är störst.