torsdag 25 mars 2021

Island skärper coronarestriktioner och regler för inresa

Sjutton nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Nu skärps restriktionerna avsevärt för att stoppa en ny smittvåg. Gränsen för deltagare vid sammankomster sänks till tio personer. Förskolan förblir öppen - men alla andra skolor tvingas stänga. Även badhus, träningslokaler, pubar och biografer måste stänga. Samtidigt blir reglerna för inresa ännu hårdare.

Island ser ut att vara på väg in i en fjärde våg av coronasmitta. Den här gången är det den brittiska mutationen av viruset som sprids i landet. Sjutton nya fall av smitta rapporterades i går. Av dessa var fjorton sedan tidigare i karantän. Ytterligare fyra personer testade positivt för viruset vid gränsen.

De senaste dagarna har en rad smittade inte varit i karantän. I en gruppsmitta på Laugarnesskóli i Reykjavík har hittills elva elever och en lärare visat sig vara smittade. Ett hundratal personer med koppling till skolan är i karantän.

I Reyðarfjörður lyckades myndigheterna i lördags närmast av en slump stoppa tio smittade sjömän från att gå i land. Då lade det brasilianska fraktfartyget Taurus Confidence till i Mjóeyrarhöfn. Kaptenen hade inte meddelat att det fanns misstankar om coronasmitta ombord. Däremot hade myndigheterna genom kontakter med norska myndigheter fått veta att kaptenen ställt frågor om läkemedel.

När besättningen testades visade sig tio av nitton sjömän vara smittade. Samtliga var smittade av den brasilianska mutationen av coronaviruset. Ingen i besättningen har fått gå i land. De smittade hålls åtskilda från övriga som är i karantän.

Sjukhuset Landspítali i Reykjavík höjde vid midnatt beredskapsnivån ett steg. Räddningstjänsten övergick samtidigt till nödläge - vilket är den högsta beredskapsnivån.

Nu är det 75 smittade som hålls i isolering. En coronapatient vårdas på Landspítali. Dessutom är 454 personer i karantän och 1 186 personer i inresekarantän.

Regeringen presenterade i går en rad skärpningar av restriktionerna för att försöka förhindra en fjärde smittvåg. Beslutet fattades på inrådan av statsepidemiologen Þórólfur Guðnason. Restriktionerna är ungefär samma som infördes den 31 oktober förra året och som då skulle få stopp på den tredje smittvågen.

Taket för antalet tillåtna deltagare vid sammankomster sänks nu till tio personer. Även barn födda 2005 och senare räknas in i antalet - men de är inte skyldiga att bära ansiktsskydd.

Ett undantag är tro- och livsåskådningssamfund. De får hålla sammankomster för upp till 30 personer. Alla deltagare måste registrera sig med namn, personnummer och telefonnummer. De måste även bära munskydd och respektera tvåmetersregeln.

Badhus, träningslokaler, teatrar, biografer, barer, pubar, nattklubbar och spellokaler tvingas hålla stängt. Bil- och flygskolor får inte hålla några lektioner. Idrotter där inte tvåmetersregeln kan upprätthållas eller där deltagarna använder gemensam utrustning är förbjudna.

Grundskolor, gymnasier och universitet tvingas även de hålla stängt ända tills påsklovet är slut. Förskolor är fortsatt öppna. Under tiden ska myndigheterna ta fram en plan för hur undervisningen ska fungera efter lovet.

Restriktionerna för undervisning är de hårdaste hittills under hela pandemin. Skärpningarna är enligt ett pressmeddelande en konsekvens av att Þórólfur Guðnason ser den brittiska mutationen av viruset som en stor risk. Det är mer smittsamt och orsakar oftare svårare sjukdom. Även barn tenderar att bli mer allvarligt sjuka av den brittiska mutationen.

Restauranger får ta emot upp till 20 gäster. Alla måste lämna personuppgifter och måste sitta till bords. Restauranger får inte ha öppet längre än till klockan 22. Inga nya gäster får släppas in efter 21. I butiker får max 50 kunder släppas in.

De nya reglerna infördes vid midnatt. De gäller i ett första skede i tre veckor.

Þórólfur Guðnason uppmanade under gårdagens presskonferens islänningarna att inte resa under påsken. Nya rekommendationer för resande kommer inom de närmaste dagarna. Alla resor innebär dock en risk. Därför hoppades han att de flesta skulle fira påsk i hemmet.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir har även beslutat att skärpa reglerna för inresa i enlighet med Þórólfur Guðnasons rekommendationer. De nya reglerna träder i kraft den 1 april och gäller inledningsvis i en månad.

Resenärer från högriskländer - dit stora delar av Sverige räknas just nu - måste tillbringa de obligatoriska fem dagarna i karantän på ett särskilt boende i myndigheternas regi. Samma krav kommer att ställas på resenärer från länder där statistik saknas eller är otillförlitlig.

I dagsläget är barn födda 2005 och tidigare undantagna från kravet på testning. Men vid månadsskiftet måste även de testas för viruset vid gränsen.

Þórólfur Guðnason har dessutom föreslagit att Island enbart ska acceptera intyg för vaccinering eller genomgången covid-19 från EES-området, Storbritannien, USA och Kanada. Han vill också att resenärer som har sådana intyg ändå ska testas vid inresan. I ett pressmeddelande skriver hälsovårdsdepartementet att regeringen kommer att ta ett beslut i frågan i veckan.

Island gav i går åter klartecken till vaccinering med Astra Zenecas vaccin. Lyfjastofnun uppmanar i ett pressmeddelande sjukvårdspersonal att anmäla eventuella misstänkta biverkningar av vaccinet. Vinsten med vaccinet överstiger dock eventuella risker med stor marginal.

EU beslutade i går att stoppa exporten av coronavaccin till bland annat Island. Enligt ett pressmeddelande ska dock inte exportförbudet påverka leveranserna av vaccin. Eftersom Island har varit med i EU:s upphandling av vaccin ska dessa doser levereras som avtalat.

Här kan du läsa mer om coronaviruset.