onsdag 17 mars 2021

Island släpper in alla turister som fått coronavaccin

Island öppnar nu gränsen för alla turister som är vaccinerade mot coronaviruset eller som har antikroppar. Även resenärer från länder utanför Schengenområdet är välkomna - vilket innebär att Island nu bryter med medlemsländernas gemensamma hållning. Vid inresan krävs intyg på vaccin eller antikroppar som är godkänt av Världshälsoorganisationen.

I USA och Storbritannien har vaccineringen mot coronaviruset hunnit betydligt längre än i EU. Just dessa två länder är också de viktigaste marknaderna för den isländska turistnäringen. Men då inget av länderna är med i Schengensamarbetet har resenärer därifrån inte varit välkomna till Island.

Schengenländerna har hittills inte släppt in resenärer från andra länder om inte resorna betraktats som nödvändiga. Nu bryter alltså Island mot den gemensamma hållningen.

Regeringen beslutade i går att öppna gränsen för alla nationaliteter. Samtidigt slopas kravet på särskilda skäl för inresa.

Förslaget kom från justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir. Regeringen var enig i sitt beslut.

Vid inresan måste resenärer visa upp ett intyg på att ha genomgått vaccinering mot coronaviruset eller ett intyg om antikroppar. Intygen måste enligt ett pressmeddelande vara utfärdade i enlighet med Världshälsoorganisationens krav.

I teorin är alltså alla nationaliteter nu välkomna. I praktiken är dock inte alla inkluderade i dagsläget. Bara de vacciner som är godkända av Lyfjastofnun Íslands kan fungera som en inträdesbiljett. Personer som har fått det ryska vaccinet Sputnik V kan till exempel inte resa in med hjälp av de nya bestämmelserna eftersom det inte är godkänt av myndigheten. Men om det skulle få tillstånd kan även de resa in i landet.

För övriga resenärer kvarstår kravet på ett negativt PCR-test före avresa följt av ett coronatest vid gränsen, fem dagars karantän och därefter ett nytt coronatest.

Regeringen spräcker inte bara enigheten inom Schengenområdet. Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason har tidigare inte velat undanta vaccinerade från kravet på coronatester och karantän. Han har då motiverat hållningen med att det inte kan uteslutas att vaccinerade ändå bär på smittan.

De skärpta inresekraven i kombination med det begränsade utbudet av flyg har gjort att resenärer som inte uppfyller reglerna blir kvar på Island i flera dagar. Nu vill polisen på Suðurnes inrätta ett smittskyddshus i närheten av flygplatsen i Keflavík. Resenärer som inte får passera gränsen kommer att skickas dit i väntan på hemresa.

På Island är det nu 30 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 24 personer i karantän och 830 personer i inresekarantän. I nuläget vårdas inga coronapatienter på sjukhus.

Ett nytt fall av coronaviruset rapporterades i går. Dessutom var det tre personer som testade positivt vid gränsen.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.