onsdag 31 mars 2021

Isländsk minister anser coronarestriktioner gått för långt

Ett virusfritt Island är en utopi. Och regeringen har i vissa fall gått för långt med att skärpa restriktioner och agerat för långsamt för att lätta på regelverket. Det säger näringsminister Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir i Hringbraut. Det är första gången en minister på det här sättet ifrågasätter Islands vägval i coronakrisen.

Den senaste veckan har antalet smittade av coronaviruset ökat på nytt. Under gårdagen rapporterades tio nya fall. Ytterligare åtta personer testade positivt för viruset vid gränsen.

Nu är det totalt 109 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 972 personer är i karantän och 1 698 personer i inresekarantän.

I morgon skärps reglerna för inresa ytterligare. Även resenärer som är födda 2005 och senare ska testas på samma sätt som vuxna. Det betyder ett coronatest vid gränsen och ett nytt test fem dagar senare. Tiden i väntan på det andra testet tillbringas i karantän.

I morgon skärps dessutom reglerna ytterligare för resenärer från högriskområden som Sverige. De blir skyldiga att tillbringa karantänen på ett särskilt boende som anvisas av myndigheterna. Sedan tidigare har Fosshótel Lind i Reykjavík använts för karantän och isolering. Myndigheterna har nu även hyrt Fosshótel Reykjavík för samma ändamål.

Hittills har vistelsen på dessa boenden varit kostnadsfri. Från och med den 11 april tar myndigheterna ut en avgift på 10 000 isländska kronor per natt och person. I avgiften ingår mat. Det uppger hälsovårdsdepartementet i ett pressmeddelande.

Regeringen har hittills varit enig i beslut om att skärpa och avveckla restriktioner. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir har för det mesta följt statsepidemiologen Þórólfur Guðnasons rekommendationer. Inom regeringspartierna har offentlig kritik bara kommit från självständighetspartister som Sigríður Á. Andersen, Brynjar Níelsson och Birgir Ármannsson.

Men nu anas en spricka i enigheten. Kritiken kommer från näringsminister Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir som bland annat är ansvarig för turismfrågor. I en intervju i Hringbraut anser hon att restriktionerna i vissa fall har gått för långt - och att det har gått för långsamt att avveckla dem när smittspridningen minskat:
"Jag har ibland tyckt att vi kanske har dröjt för länge med att avveckla och jag tyckt att vi har gjort en vändning från att tala om att platta till kurvan och behålla kontrollen över den till att sikta på ett virusfritt land vilket är en utopi."
Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir anser att inresereglerna inte kan bli mycket hårdare än vad de blir i morgon. Men hon tror inte på omfattande nedstängningar som metod. Det bästa sättet för att bekämpa smittspridning är smittspårning, karantän och isolering:
"Vid en viss tidpunkt måste vi kunna säga: Trots att det finns enstaka fall av smitta i landet och vid gränsen så måste det vara helt okej och det finns ingen fara med det. Då måste vi också titta på dett: Hur många behöver vi vaccinera och vilka grupper för att kunna tillåta oss att så blir fallet?"
Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir säger i Hringbraut att hon har ställt en rad kritiska frågor under regeringssammanträden. Hon tycker att de inskränkningar som nu görs bland annat av människors frihet är problematiska.

Här kan du läsa mer om coronapandemin.