fredag 12 mars 2021

Jordskalv kan leda fram till vulkanutbrott ute till havs

Jordskalven på Reykjanes kan leda till ett vulkanutbrott till havs. Den magmagång som sträcker sig från Keilir till Fagradalsfjall tros nu sluta ett par kilometer ut i Atlanten. Och det är gångens södra ände som expanderar mest - och det är också där magman finns närmast ytan. Enligt Veðurstofa Íslands kan lavan röra sig en kilometer på sex timmar.

Även under torsdagen skakades Reykjanes på sydvästra Island av över 2 000 jordskalv. Det kraftigaste skalvet hade en magnitud på 4,5 och inträffade klockan 8.53. Skalvets epicentrum var några kilometer väster om Grindavík. Skakningarna kändes bland annat till Hvanneyri och Akranes i norr och Hvolsvöllur i öster.

Majoriteten av skalven sker alltjämt i närheten av Fagradalsfjall öster om Grindavík. Jordskalv har dock ägt rum på stora delar av Reykjanes sedan den seismiska aktiviteten tog fart för drygt två veckor sedan.

Det finns fortfarande inga tecken på att ett vulkanutbrott skulle vara nära förestående. Men så länge som jordskalven fortsätter med den här intensiteten så ökar risken hela tiden. Magma kommer allt närmare ytan. Däremot är det inte sannolikt att lava skulle nå befolkade områden.

Den magmagång som sträcker sig från Keilir till Fagradalsfjall fortsätter att expandera. Aktiviteten är mest omfattande i den södra änden - och det är också där som magman på sina håll bara är en kilometer från jordskorpan. Bara under gårdagen växte magmagången med omkring 500 meter.

Magmagången tros nu löpa ett par kilometer ut i Atlanten. Om det skulle bli ett utbrott på Reykjanes skulle det alltså kunna bli till havs. Den troligaste platsen är vid Hraunsvík strax öster om Grindavík.

Civilförsvarets vetenskapliga råd träffas i dag för att diskutera utvecklingen på Reykjanes. Då kommer de också att analysera eventuella konsekvenser av ett utbrott i havet utanför den isländska sydkusten.

Veðurstofa Íslands har nu för första gången gjort en prognos för hastigheten i lavans utbredning. Den tros kunna rinna en kilometer på sex timmar. Vid ett utbrott vid Fagradalsfjall skulle lavan kunna nå Borgarfjall inom denna tid. Det skulle ta minst lika många timmar till för lavan att strömma fram till vägen mot Þorlákshöfn öster om Grindavík.

Här kan du läsa mer om jordskalven på Reykjanes.