torsdag 18 mars 2021

Kristján Þór Júlíusson är Islands minst populära minister

Kristján Þór Júlíusson är den minister som sköter sitt jobb allra sämst. Bara 9 procent av islänningarna är nöjda med fiske- och jordbruksministern. Och hela 64 procent är missnöjda med honom. Ingen annan minister är i närheten av att vara lika impopulär bland väljarna. Mest nöjda är islänningarna med statsminister Katrín Jakobsdóttir. Det visar en mätning utförd av Maskína på uppdrag av Vísir.

Både som kultur- och utbildningsminister mellan 2009 och 2013 samt som statsminister sedan 2017 har Katrín Jakobsdóttir i regel rankats som Islands populäraste politiker. Den senaste mätningen från Maskína är inget undantag. Hon är med god marginal den minister som flest är nöjda med.

Hela 58 procent av islänningarna svarar att de är nöjda med hur Katrín Jakobsdóttir sköter sitt jobb. Och det är bara 20 procent som är missnöjda - vilket är den näst lägsta siffran i undersökningen.

Klättrar på nöjdhetslistan gör socialminister Ásmundur Einar Daðason. Det är 47 procent som tycker att han gör ett bra jobb medan 19 procent anser att han inte är tillräckligt bra. Det är den lägsta andelen missnöjda i hela mätningen. Tidigare har han ofta rankats som en av de minst populära statsråden.

Uppsvinget kommer något oväntat även om han under coronapandemin i olika sammanhang talat om barns rättigheter och hur den riskerar att påverka dem negativt. En möjlig förklaring är att Ásmundur Einar Daðason i olika intervjuer berättat om sin uppväxt i en familj som hade en rad problem och där han ofta lämnades ensam.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir plågades under mandatperiodens början av den ständiga debatten om brister i sjukvården. Under coronapandemin har hon ständigt hamnat i centrum. Trots rykten om att hon petats från diskussionerna med utländska vaccinleverantörer har hon stärkt sin ställning under det senaste året. Nu är 46 procent nöjda och 25 procent missnöjda.

Lilja Alfreðsdóttir var länge det enda statsrådet som kunde utmana Katrín Jakobsdóttir i popularitet. Det senaste året har dock varit tufft för kultur- och utbildningsministern. Hennes förslag om ett allmänt mediestöd har gång på gång strandat på bristande stöd från koalitionspartierna. Nyligen fälldes hon dessutom av Héraðsdómur Reykjavíkur för att ha anställt en lägre kvalificerad vän till ett toppjobb på departementet.

Att hon är omstridd märks också på förtroendesiffrorna. Det är 43 procent som är nöjda med Lilja Alfreðsdóttir och 38 procent som är missnöjda. Hon är också den minister som flest har en åsikt om. Endast 19 procent är neutrala eller svarar inte på frågan.

Fler nöjda än missnöjda har även kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson där 38 procent gör tummen upp och 20 procent gör tummen ned, justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir där 36 procent är nöjda och 33 procent missnöjda, utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson där 35 procent tycker att han gör ett bra jobb medan 22 procent inte håller med och näringsminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir som 30 procent är nöjda med och 28 procent är missnöjda med.

Tre ministrar får underbetyg. Hela 43 procent är missnöjda med finansminister Bjarni Benediktsson. Och 33 procent anser att han sköter sitt jobb. Miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson får tummen ned av 37 procent och tummen upp av 28 procent.

Men det i särklass impopuläraste statsrådet är alltså fiske- och jordbruksministern Kristján Þór Júlíusson. Han har dragits in i skandalerna kring Samherji och uppgifterna om att fiskejätten bland annat mutat till sig värdefulla fiskekvoter i Namibia. Hans första reaktion på avslöjandet var att ringa vd:n och vännen Þorsteinn Már Baldvínsson och undra hur han mådde.

Kristján Þór Júlíussons redan starka band till Samherji har varit en politisk belastning utanför de egna leden. Hans agerande efter avslöjandet bekräftade för många kritiker att hans lojalitet snarare låg hos rederiet än de som förlorat på Samherjis verksamhet.

Men han har också lyckats göra sig ovän med fårbönderna. Under en debatt om näringens ekonomiska förutsättningar hävdade Kristján Þór Júlíusson att det var en livsstil att vara fårbonde - ett uttalande som tolkades som att han betraktade det som en hobby för personer som inte förtjänade en rimlig lön. Trots att han hävdade att uttalandet tagits ur sitt sammanhang lyckades han inte övertyga bönderna genom att försäkra att de var landsbygdens ryggrad.

Bara 9 procent tycker att Kristján Þór Júlíusson gör ett bra jobb - vilket betyder att ungefär bara var tredje av de egna väljarna inom Självständighetspartiet är nöjda med honom. Och hela 64 procent är missnöjda.

Ingen annan minister är alltså i närheten av att vara så misstrodd. Efter att undersökningen publicerats meddelade också Kristján Þór Júlíusson att han inte tänker kandidera till alltinget i höst. Han har suttit i alltinget sedan 2007 och har de senaste valen varit Självständighetspartiets toppnamn i den nordöstra valkretsen.

Kristján Þór Júlíusson skriver på Facebook att han efter 35 år inom kommun- och rikspolitiken vill påbörja ett nytt kapitel. Även om hans ställning är starkare i den egna valkretsen än på riksplanet hade han fått mycket svårt att försvara sin plats på listan.

Njáll Trausti Friðberts­son, som var partiets andranamn i valet 2017, har meddelat att han vill toppa årets valsedel. Samma besked har även Gauti Jóhannesson lämnat. Han är kommunchef i den nybildade kommunen Múlaþing. Innan dess hade han samma uppdrag i Djúpavogshreppur i tio års tid - en av de kommuner som gick in i Múlaþing.

Här kan du läsa mer om Kristján Þór Júlíusson och Samherji.