måndag 22 mars 2021

Lava från vulkanutbrott kan fylla Geldingadalur på tio dygn


Minst tio dagar tar det för lava att helt fylla Geldingadalur. Först därefter kan den strömma ut ur dalen - och då kommer den troligen att rinna i sydvästlig riktning mot Nátthagi. Men än så länge är produktionen av lava ganska blygsam. Och det vanliga är att mängden lava avtar ju längre ett utbrott fortgår.
 
Ett par tusen människor begav sig till Fagradalsfjall under helgen för att beskåda vulkanutbrottet i Geldingadalur. Många av dem parkerade i korsningen mellan vägen till Grindavík och Blå lagunen. Därefter tog vandringen genom lavalandskapet fyra till sex timmar. Andra hittade spår genom terrängen som gjorde att de kunde parkera bara en halvtimme från platsen för utbrottet.

Många vågade sig ända fram till lavans kant. I sociala medier spreds bilder på turister som tände cigaretter på lavan. En av dem som besökte området men höll sig uppe på branterna var president Guðni Th. Jóhannesson. Han fick dock flyga med en av kustbevakningens helikoptrar till området.

Polisen på Suðurnes stängde i går eftermiddag ett område närmast kratrarna i Geldingadalur. Då hade den högsta kratern kollapsat samtidigt som lava snabbt strömmade nedför kanterna. Polisen motiverade beslutet bland annat med risken för ras, explosioner, vulkangaser och nya sprickbildningar.

Lavaflödet beräknas vara 5 till 10 kubikmeter i sekunden. Hittills har mängden lava förefallit vara stadig. Det är vanligare att produktionen avtar ju längre utbrottet pågår - men nya magmainskott kan tvärtom göra att den ökar.

I nuvarande takt tar det 10 till 20 dagar innan Geldingadalur är fylld med lava. Dalen tros rymma omkring 6,8 miljoner kubikmeter lava. Den uträkningen presenterar Jóhann Helgason på Facebook.

Om utbrottet skulle pågå så länge att dalen fylls med lava kommer den troligen att rinna i sydvästlig riktning mot Nátthagi. Där finns en mindre sänka som även den behöver fyllas innan lavan strömmar vidare mot Ísólfsskáli - ett avstånd på ungefär två kilometer. Vid Ísólfsskáli finns en bostad och ett par sommarhus.

Då är också lavan framme vid Suðurstrandarvegur - den väg som förbinder Grindavík och Þorlákshöfn på den isländska sydkusten. Vägen stängdes dock för trafik när vulkanutbrottet började. Redan innan dess hade framkomligheten begränsats eftersom den senaste tidens jordskalv orsakat sprickor i vägbanan.

Sedan vulkanutbrottet började i fredags kväll har jordskalven i regionen blivit både färre och svagare. Gårdagens största skalv uppmättes till 3,1 och inträffade klockan 1.29. Endast omkring 200 skalv registrerades på Reykjanes i går.

Forskare har spekulerat i att det utbrott som nu pågår är så litet att det kanske inte får något särskilt namn. Fannar Jónasson, kommunchef i Grindavík, vill åtminstone namnge det nya lavafältet. Han säger i Fréttablaðið att han vill utlysa en omröstning bland invånarna om namnet.

Två kandidater som har nämnts är Geldingahraun och Geldingadalshraun, som bägge är namn bildade till platsen för utbrottet kombinerat med hraun, 'lava'. Ett alternativ som det har skämtats om är Litla-Hraun - ett förslag som både tar fasta på lavafältets storlek och faktumet att Islands högsäkerhetsfängelse heter just så.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet på Reykjanes.