fredag 26 mars 2021

Lavan upp till 22 meter tjock i Geldingadalir


Lavafältet i Geldingadalir är nu som mest 22 meter tjockt. Men lavaflödet fortsätter att vara litet och stabilt. Däremot står det klart att produktionen av giftiga vulkangaser är mycket speciell. Halterna av kolmonoxid och koldioxid är ovanligt höga. Samtidigt fortsätter islänningar att strömma till vulkanutbrottet i tusental.

Vulkanutbrottet i Geldingadalir har snart pågått i en vecka. Lavaflödet är litet men stabilt. Och det tros bero på att magman kommer direkt från jordens mantel på ett djup av 30 till 40 kilometer. Den här typen av utbrott kan pågå i flera år.

Hittills har utbrottet producerat omkring 1,8 miljoner kubikmeter lava. Lavaflödet är i snitt 5,7 kubikmeter i sekunden.

Lavatäcket är som mest 22 meter tjockt. Den genomsnittliga tjockleken är 9,5 meter. Den stora kratern har nu hunnit växa sig 20 meter hög.

Utbrottet är speciellt på flera sätt. Det producerar ovanligt höga halter av giftiga vulkangaser som kolmonoxid och koldioxid. Jarðvísindastofnun vid Háskóli Íslands skriver på Facebook att det är ett unikt tillfälle att beskåda ett vulkanutbrott. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att vulkangaserna kan nå hälsofarliga nivåer.

Räddningstjänsten märkte i går ut ytterligare en led till platsen för utbrottet. De senaste dagarna har myndigheterna uppmanat besökare från att hålla sig borta när vindarna blåst på ett sätt som påverkat halterna av giftgaser. Den nya leden gör att det finns två leder till utbrottet - och räddningstjänsten uppger på Facebook att den nya inte alls riskerar att drabbas av gaser.

Intresset för att besöka Geldingadalir är stort. Ferðamálastofa har nu börjat räkna antalet besökare på den led som leder till utbrottet. I onsdags var det 4 786 personer som besökte platsen.

Polisen stängde i går kväll området för besökare på grund av dåligt väder. Fortfarande kommer det ständigt rapporter om personer som går till Geldingadalir utan att ha förberett sig för en vandring där det är lätt att bli frusen och blöt.

Drygt 200 jordskalv registrerades i området i går. De är fortsatt både förhållandevis få och små. Torsdagens största skalv hade en magnitud på 2,4.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.