tisdag 9 mars 2021

Masstestning för coronasmitta efter tre nya fall

Omkring 1 400 islänningar testades för coronasmitta i går. Den omfattande provtagningen kommer efter beskedet att en sjukhusanställd testat positivt för den brittiska mutationen av coronaviruset. En annan smittad var på en konsert i Harpa i fredags med 800 besökare. Myndigheterna befarar att smittan kan utlösa en fjärde våg.

Efter fem dagar utan nya fall av coronasmitta på Island var det en som testade positivt i fredags. Och det var ett svar som fick myndigheterna att agera. Den smittade hade rest in från Storbritannien den 26 februari och visade sig bära på den mutation som tros vara särskilt smittsam. Personen upptäcktes i det andra provet fem dagar efter inresan.

Det finns inget som tyder på att resenären brutit mot reglerna för karantän. Efter hemkomsten lånade resenären en bostad. Innehavaren är anställd på Landspítali i Reykjavík. Den sjukhusanställda testade sig redan i slutet på veckan efter att ha haft symtom som skulle kunna vara covid-19. Det första provsvaret var negativt. Ett nytt test i lördags var positivt.

Resultatet ledde till att ett femtiotal anställda på Landspítali sattes i karantän. Resenären ska inte ha varit i direktkontakt med lägenhetsinnehavaren. I stället ska de ha vidrört samma ytor i bostaden. Även den tredje smittade - en granne i samma trappuppgång - ska ha vidrört samma ytor i trapphuset.

Grannen var i fredags på en konsert med Víkingur Ólafsson i Harpa i Reykjavík. Den var utsåld med 800 besökare indelade i fyra sektioner med 200 gäster i varje.

Konsertbesökare som suttit nära den smittade sattes i karantän direkt. Övriga gäster kallades till provtagning under gårdagen. De nuvarande coronarestriktionerna ställer krav på att arrangörer registrerar alla besökares kontaktuppgifter. Därför var det enkelt för myndigheterna att få tag på alla som varit på konserten i Harpa.

Enbart under gårdagen testades omkring 1 400 personer. Av dessa var ungefär 120 prover som tagits vid gränsen i samband med inresa till Island. De allra flesta testerna togs på grund av de tre fall av coronasmitta som upptäcktes under helgen.

Hittills har inga ytterligare vårdanställda testat positivt för coronaviruset. Svar på proverna från konsertbesökarna väntas under dagen.

De två personer som smittades av resenären var de första fallen utanför karantän på över en månad.

I dag kommer omkring 3 000 personer födda 1940, 1941 och 1942 att vaccineras mot coronaviruset. Planen var att fortsätta med ännu fler i samma åldersgrupp i veckan. Men i stället kommer ännu fler vårdanställda på Landspítali att vaccineras med Astra Zenecas vaccin. Omprioriteringen är en följd av att en gruppsmitta på sjukhuset skulle leda till stora problem för vården.

Vid en presskonferens under söndagen varnade myndigheterna för att den här typen av smitta skulle kunna utlösa en fjärde våg. Än så länge är det dock osäkert om det första fallet riskerar att sätta igång en bredare samhällsspridning.

Det är nu femton smittade som hålls i isolering. På Landspítali vårdas sju coronapatienter.

Dessutom är 107 personer i karantän och 794 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.