söndag 7 mars 2021

Nya jordskalv och magmarörelser på Reykjanes

Inom loppet av fyra timmar skakade 27 jordskalv med en magnitud på minst 3 Reykjanes med omnejd. Det största skalvet uppmättes till 5 och kändes även i huvudstadsregionen. Sedan i går kväll har aktiviteten i området ökat - och den tros bero på magmarörelser mellan Keilir och Fagradalsfjall. Under 20 minuter strax efter midnatt registrerades dessutom kraftiga rörelser i jordskorpan.

Vid 18-tiden i går ökade aktiviteten på Reykjanes på nytt. Jordskalven blev fler och tätare. Efter midnatt blev de dessutom kraftigare. Fram till klockan 4 inträffade 27 skalv som uppmättes till minst 3. Skalven skedde några kilometer från Grindavík - och många av dem kändes också i staden.

Det största skalvet ägde rum klockan 2.01 och uppmättes till 5,0. Det var tillräckligt kraftigt för att även kännas i huvudstadsregionen och stora delar av sydvästra Island. Skalvet var det största i regionen sedan den 1 mars. Det följdes av en rad efterskalv.

Men det var inte bara jordskalven som ökade i omfattning. Klockan 0.22 registrerades onormala rörelser i jordskorpan. Rörelserna pågick i 20 minuter - och indikerar att magma rör sig uppåt mot ytan. Den här gången var rörelserna inte lika starka som tidigare i veckan när de tolkades som att ett utbrott kunde komma inom några timmar.

Under den tidiga morgonen fanns inga sådana tecken. Jordskalven kopplas dock till magmarörelser i den underjordiska gång som breder ut sig kring Keilir och Fagradalsfjall. Skalven närmast Grindavík tros däremot bero på kontinentalplattornas rörelser.

Civilförsvaret, polisen och företrädare för kommunen hade ett möte 3.30 i natt för att diskutera utvecklingen. I ett pressmeddelande skriver de att det är förståeligt att invånarna är oroliga. I dagsläget finns det dock inget som tyder på att ett vulkanutbrott skulle vara nära förestående.

Enligt den senaste lavaprognosen från Háskóli Íslands finns en risk för att lava skulle kunna strömma över Suðurstrandarvegur mellan Grindavík och Þorlákshöfn. Om det skulle bli ett utbrott vid Fagradalsfjall tros det däremot inte vara någon risk för att lava skulle nå befolkade områden.

Även Vegagerðin har installerat webbkameror riktade mot Keilir och det område som skulle kunna drabbas av ett vulkanutbrott. Du hittar kamerorna här och här.

Här kan du läsa mer om utvecklingen på Reykjanes.