fredag 19 mars 2021

Över hundra i karantän efter ett nytt fall av coronasmitta

Över hundra personer är nu i karantän sedan en kvinna testat positivt för coronaviruset. Innan hon kände av några symtom hade hon varit på en personalfest och en utbildning. Bland dem som nu tvingats i karantän är ett femtiotal anställda på Landspítali. Sjukhuspersonalen utbildade sig liksom kvinnan vid Mímir i Reykjavík.

I söndags samlades de anställda på hotellet Ion vid Nesjavellir nära Þingvellir för vårens personalfest. De festade ihop med personalen på restaurangerna Súmac och Óx i Reykjavík. En av de hotellanställda som var med var en kvinna som hade varit på jobbet senast den 7 mars.

I dag på morgonen skulle kvinnan ha påbörjat ett nytt pass. Men i onsdags kände hon av lindriga symtom på coronasmitta. Kvinnan testade sig - och resultatet var positivt.

Beskedet innebar att över hundra personer sattes i karantän. Deltagarna på festen - ett trettiotal personer - tvingades alla i karantän. Samma åtgärd väntade arton personer med koppling till Mímir, ett fortbildningsinstitut i Reykjavík där kvinnan genomgår en utbildning. Eftersom hon nyligen varit på en träff fick sjutton kollegor och en lärare beskedet att även de sätts i karantän.

Ytterligare ett femtiotal anställda på sjukhuset Landspítali i Reykjavík hade befunnit sig i samma lokaler på Mímir som den smittade kvinnan. Också de är nu i karantän. Sammanlagt har alltså över hundra personer satts i karantän efter ett fall av coronasmitta.

Kvinnan har inte själv någon aning om hur hon smittades. Hittills har inte smittspårningen gett resultat.

Smittans var det enda nya fallet på Island i går. Ytterligare en person testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Nu är det 32 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 22 var i karantän i går förmiddag - men i de siffrorna är inte de som kan ha varit i kontakt med den smittade kvinnan inräknade. Dessutom var 983 personer i inresekarantän. På Landspítali vårdas en coronapatient.

Det är nu 14 104 personer som är fullt vaccinerade mot coronaviruset efter att ha fått två doser. Därutöver har 23 075 personer fått en första dos. Det betyder att en dryg tiondel av Islands befolkning har fått minst en dos av coronavaccin.

I alltinget i går ifrågasatte Guðmundur Andri Thorsson, alltingsledamot för Socialdemokraterna, regeringens hantering av beslutet att öppna gränserna för resenärer som genomgått vaccinering mot coronaviruset eller som har antikroppar. Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason hade då berättat att justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir inte rådgjort med honom innan beslutet fattades.

Guðmundur Andri Thorsson ansåg att det rörde sig om ett brott mot smittskyddslagen. Där finns en paragraf som säger att justitieministern ska agera på förslag från statsepidemiologen.

Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir var inte på plats under frågestunden. Därför vände han sig i stället till Bjarni Benediktsson, finansminister, ledare för Självständighetspartiet och partikamrat med Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir. Han ansåg sig dock inte ha någon åsikt i frågan om lagen hade följts eller inte.

Alma D. Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, sade under gårdagens presskonferens att en ny version av myndigheternas smittspårningsapp är på gång. I den nya versionen finns en Bluetooth-funktion som underlättar själva spårningen. När en användare visar sig vara smittad kommer all närkontakt med andra användare att bli tillgänglig för smittspårarna.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.