tisdag 23 mars 2021

Polis stänger Geldingadalur efter risk för vulkangaser

Risken för giftiga vulkangaser var så stor att polisen förbjöd besökare till vulkanutbrottet i Geldingadalur. Redan innan dess hade polisen uppmanat besökare att vända hem på grund av dåligt väder. Ändå var det många som även under gårdagen trotsade uppmaningarna och tog sig till utbrottet. Förra natten sökte sig ett fyrtiotal personer till ett nyöppnat hjälpcentrum i Grindavík.

Sedan utbrottet i Krýsuvíks vulkaniska system började i Geldingadalur i fredags kväll har tusentals personer tagit sig till dalen för att beskåda utbrottet. Men vägen är lång och går till stor del över lavafält. De flesta verkar behöva sex till åtta timmar för vandringen fram och tillbaka.

I söndags kväll blev vädret betydligt sämre. Under natten låg temperaturen vid nollpunkten, snö föll över Geldingadalur och vinden blåste allt hårdare. Samtidigt var det många besökare som inte alls var utrustade för många timmar ute i kyla och väta.

Under den sena kvällen och natten assisterade polis och räddningstjänst ett hundratal besökare. Gemensamt för dessa besökare var att de inte hade räknat med det hårda vädret på vägen. Åtskilliga hade inte med sig mat eller vatten. Få hade tänkt på att ha med sig ficklampor i mörkret. Inte heller hade de räknat med obefintlig mobiltäckning under stora delar av vandringen.

Ett fyrtiotal besökare vände sig till ett nyöppnat kriscentrum i Grindavík. Tre personer var så medtagna att de kördes med ambulans till sjukhus.

Närmare hundra räddningsarbetare sökte i timmar efter en person som parkerat sin bil vid Blå lagunen i söndags. Sökandet blåstes av på måndagseftermiddagen när personen själv hörde av sig till polisen. Han hade då förstått att han var eftersökt. I stället för att hämta bilen och köra hem hade han övernattat i Grindavík.

Tidigt i går uppmanade polisen på Suðurnes alla som var i området och alla som var på väg mot Geldingadalur att vända om. Skälet var mycket dåligt väder med hårda vindar och nederbörd. Vinden skulle dessutom öka risken för att överraskas av vulkangaser.

Utbrottet beräknas producera omkring 1 000 ton svaveldioxid om dagen.

Under förmiddagen kom beskedet att polisen stängde platsen för besökare. Anledningen var att halten av giftiga vulkangaser då hade nått hälsofarliga nivåer.

Även i dag väntas vädret vara mycket dåligt. Därför kommer polisen troligen att hålla området stängt. Det har dock inte hindrat vissa besökare från att trotsa beslutet och ta sig till Geldingadalur ändå.

Räddningstjänsten märkte i går ut en led från Suðurstrandarvegur till Geldingadalur. Trots att polisen just nu avråder alla från att vandra mot dalen anser myndigheterna att riskerna blir mindre med en utmärkt led. I annat fall tros risken öka för att besökare går vilse i lavalandskapet.

Forskare vid Jarðvísindastofnun vid Háskóli Íslands undersöker nu lavan från utbrottet. Det visar sig att den kommer från ett djup på 17 till 20 kilometer - vilket är djupare och därmed också äldre än den lava som producerats vid de utbrott som ägt rum på Reykjanes de senaste 7 000 åren.

Vulkanutbrottet i Geldingadalur fortsatte i går med ett stadigt men litet flöde av lava.

Under gårdagen registrerades bara ett hundratal jordskalv i området. Det kraftigaste hade en magnitud på 2,9 och inträffade klockan 1.40. Det skalvet hade sitt epicentrum nära Keilir.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet på Reykjanes.

Foto: Nasa