tisdag 30 mars 2021

Vill bli invald i alltinget för sitt tredje parti

Róbert Marshall har suttit i alltinget för både Socialdemokraterna och Ljus framtid. Nu vill han i stället kandidera för Gröna vänstern. I partiets provval inför höstens alltingsval ställer han upp i den södra valkretsen. Där ställs han bland annat mot Kolbeinn Óttarsson Proppé - som sannolikt överger Reykjavík på grund av partiets svaga opinionssiffror.

I valet hösten 2017 fick Gröna vänstern 16,9 procent av rösterna och elva mandat i alltinget. Men tiden i koalition med Självständighetspartiet och Framstegspartiet har fått väljarstödet att sjunka. I dagsläget får partiet i regel omkring 10 procent i opinionsmätningarna.

Länge har valkretsarna södra och norra Reykjavík varit ett av Gröna vänsterns starkaste fästen. Förra valet fick partiet tre mandat i norr och två i söder.

Som det ser ut just nu kommer partiet bara få ett mandat från respektive valkrets - och de är i princip öronmärkta åt partiledaren och statsministern Katrín Jakobsdóttir och hälsovårdsministern Svandís Svavarsdóttir.

Opinionssiffrorna har fått åtskilliga politiker att överväga att ställa upp i andra valkretsar. En av dem är Kolbeinn Óttarsson Proppé som 2017 kandiderade i södra Reykjavík. Han har redan meddelat att han siktar på att i stället toppa listan i den södra valkretsen. Där har 2017 års toppkandidat Ari Trausti Guðmundsson aviserat att han inte tänker kandidera på nytt.

Hólmfríður Árnadóttir - som leder partiets regionförening på Suðurnes - har meddelat att hon kandiderar. Det gör också fårbonden Heiða Guðný Ásgeirsdóttir som var tvåa på listan 2017. Hon har varit ersättare i alltinget den senaste mandatperioden och sitter i kommunfullmäktige i Skaftárhreppur. Ställer upp gör även turismföretagaren Almar Sigurðsson.

Dessutom står det klart att en annan utmanare blir Róbert Marshall. I dag är han informationsansvarig för regeringen. Men han har tidigare suttit i alltinget för både Socialdemokraterna och Ljus framtid.

Dessa fem vill alla toppa listan. Även Sigrún Birna Steinarsdóttir, som är ordförande för Gröna vänsterns ungdomsförbund, studie- och yrkesrådgivaren Helga Tryggvadóttir och sjuksköterskan Anna Jóna Gunnarsdóttir kandiderar men inte till översta platsen på valsedeln.

Róbert Marshall tog plats i alltinget efter Socialdemokraternas succéval 2009. Inför valet 2013 hade stödet kollapsat - och det var uppenbart att han inte skulle ha några möjligheter att försvara sin plats. Róbert Marshalls första mandatperiod hade inte gett honom förutsättningar att utmana partiets tungviktare.

I stället anslöt han sig till Ljus framtid - ett parti grundat bland annat av vännen Guðmundur Steingrímsson, som i sin tur representerat både Socialdemokraterna och Framstegspartiet innan dess. I valet 2013 fick Ljus framtid 8,2 procent av rösterna. Både Guðmundur Steingrímsson och Róbert Marshall kunde därmed sitta kvar i alltinget.

Men kritiken mot ledarskapet växte. Inte minst gick medgrundaren Heiða Kristín Helgadóttir ut och anklagade dem för maktfullkomlighet. Guðmundur Steingrímsson och Róbert Marshall avfärdade kritiken - men det interna missnöjet var så starkt att de i praktiken tvingades bort från partitoppen. Ingen av dem ställde upp i valet 2016.

Nu vill alltså Róbert Marshall bli invald i alltinget för tredje gången. Och han ställer alltså upp för sitt tredje parti i karriären. Han säger i Mannlíf att han redan från början hade kunnat tänka sig att kandidera för Gröna vänstern:
"När jag kandiderade var det inledningsvis lika aktuellt för mig att gå med i Gröna vänstern som att gå med i Socialdemokraterna. Jag är från början från Folkalliansen och jag har röstat på båda dessa partier och jag har hoppat mellan dem både som aktiv och som väljare. Och enligt min mening är det inte långt mellan dem. Men det finns en stor kulturskillnad. Och Socialdemokraterna har enligt min åsikt aldrig lyckats bli gröna."
Kampen kommer sannolikt att stå mellan Róbert Marshall, Kolbeinn Óttarsson Proppé och Heiða Guðný Ásgeirsdóttir. Kolbeinn Óttarsson Proppé står nära Katrín Jakobsdóttir och har varit lojal mot såväl partilinjen som regeringssamarbetet med Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Róbert Marshall är även han lojal med Katrín Jakobsdóttir - men frågan är om han betraktas som bränd efter mindre framgångsrika mandatperioder för Socialdemokraterna och Ljus framtid.

Heiða Guðný Ásgeirsdóttir är tveklöst den kandidat som har den starkaste förankringen i valkretsen. Hon har en stark profil i miljöfrågor. Hon har bland annat arbetat för att stoppa planerna på ett kraftverk i Skaftárhreppur som skulle lägga delar av markerna som tillhör familjegården Ljótastaðir under vatten.

Hon är också den mest kända av de tre. Författaren Steinunn Sigurðardóttir skrev 2016 Heiða - fjalldalabóndi om hennes liv. Boken blev en bästsäljare på Island och har även översatts till engelska. Den berättar bland annat om hur Heiða Guðný Ásgeirsdóttir som tonåring flyttade till New York för att arbeta som modell. Vid 23 års ålder återvände hon till Island för att ta hand om gården när pappan inte längre kunde sköta den.

Här kan du läsa mer om Róbert Marshall.