lördag 20 mars 2021

Vulkanutbrott i Geldingadalur - lava i kilometerlång sprickaDet första vulkanutbrottet på Reykjanes på närmare 800 år började vid 20.45 i går. En 200 meter lång spricka öppnade sig i marken vid Geldingadalur åtta kilometer öster om Grindavík. Sprickan har därefter växt sig kilometerlång. Utbrottet är förhållandevis litet och producerar enbart lava. Det är i dagsläget ingen fara för människor eller bebyggelse.

Redan i december 2019 började onormal seismisk aktivitet vid Þorbjörn strax norr om Grindavík. Tusentals jordskalv följdes av avsevärd landhöjning - något som många experter tolkade som att magma rörde sig mot jordskorpan.

Den 24 februari i år inleddes en ny jordskalvssvärm i området. Sedan dess har över 50 000 jordskalv ägt rum på Reykjanes - de flesta med epicentrum vid Keilir och Fagradalsfjall. Samtidigt har en underjordisk magmagång sträckt sig allt längre söderut och kommit allt närmare ytan. Och det var vid detta område i Geldingadalur öster om Fagradalsfjall som utbrottet började vid 20.45 i går.

Utbrottet föregicks inte av några större jordskalv. De senaste dagarna hade dessutom den seismiska aktiviteten i området avtagit. Ändå gick inte risken för ett vulkanutbrott att utesluta. I magmagångens södra del var magman bara en kilometer från ytan.

När kustbevakningen och Veðurstofa Íslands flög över platsen för utbrottet hade en 200 meter lång spricka öppnat sig i marken. Den har sedan dess växt sig kilometerlång.

Utbrottet är förhållandevis litet. Lava rinner långsamt åt sydväst och nordväst. I sprickan finns i nuläget sex aktiva kratrar.

Geldingadalur är omgiven av fjäll och ligger otillgängligt. Det finns inga vattendrag som rinner ut ur dalen. Därför är det sannolikt att lavaflödet - som är begränsat - kommer att stanna i dalen.

Vulkanutbrottet färgade natthimlen mörkröd i bland annat Grindavík. Myndigheterna stängde tillfälligt Reykjanesbraut - den väg som går mellan Reykjavík och Keflavík. Suðurstrandarvegur - som går mellan Grindavík och Þorlákshöfn är avstängd för trafik. Avståndet mellan platsen för utbrottet och vägen är ungefär 2,5 kilometer.

Myndigheterna uppmanade invånare i Grindavík och Þorlákshöfn att stänga sina fönster. Halterna av vulkangaser i luften är dock hittills inte hälsofarliga. Vind och nederbörd väntas dessutom minska risken för hälsofarliga halter. Myndigheterna har även uppmanat alla att hålla sig borta från utbrottet.

Behandlingshemmet i Krýsuvík utrymdes i går kväll på grund av risken för vulkangaser.

Utbrottet i Geldingadalur är det första på Reykjanes sedan 1240. Det är inte troligt att lavan kommer att hota bebyggelse. Däremot är det åtskilliga experter som tror att utbrottet kan inleda en ny period med en serie av utbrott i regionen. Den förra perioden av utbrott varade i omkring 300 år.

Färgkoden för flygtrafik över Krýsuvíks vulkaniska system har nu ändrats till röd eftersom det finns ett pågående utbrott. I dagsläget är det dock inte sannolikt att utbrottet kommer att ha någon större inverkan på flygtrafiken till och från Keflavík.

Under fredagen registrerades knappt 1 000 jordskalv i området - det lägsta antalet sedan den nu pågående jordskalvssvärmen började den 24 februari. Det största skalvet inträffade klockan 5.48 och hade en magnitud på 3,7. Skalvet hade sitt epicentrum vid Reykjanestá. Under lördagens sex första timmar inträffade drygt 150 jordskalv på Reykjanes.

 

Här kan du läsa mer om utvecklingen på Reykjanes.