tisdag 20 april 2021

40 nya fall av coronasmitta på Island i helgen

Hela 40 nya fall av coronasmitta upptäcktes på Island i helgen. Det rör sig om två olika gruppsmittor - och bägge kan härledas till personer som rest in i landet utan att följa regler för karantän och restriktioner. Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son har inte rekommenderat hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att skärpa restriktionerna. Men han uppmanade i går alla att undvika folksamlingar.

En enda person som nonchalerar kravet på karantän kan utlösa en hel våg av smitta. Det sade statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son under gårdagens presskonferens. Han uppmanade då islänningarna att undvika folksamlingar och att inte i onödan resa mellan regioner.

Uppmaningen kom efter en helg med det högsta antalet smittade på länge. Under lördagen och söndagen var det sammanlagt 40 personer som testade positivt för coronaviruset. Av dessa var det tio som inte redan var i karantän.

Majoriteten av de nya fallen har koppling till förskolan Jörfi i Reykjavík. Efter utbrottet har 33 i personalen och ett hundratal barn satts i karantän. Förskolan kommer att vara stängd åtminstone i en vecka. En annan gruppsmitta har drabbat företaget Íslenskt sjávarfang i Kópavogur.

Gemensamt för gruppsmittorna är att coronaviruset har spridits av personer som reste in i landet vid månadsskiftet. I bägge fallen är det den brittiska mutationen av viruset som har spridits.

En person med anknytning till Jörfi återvände till Island från Polen i slutet på mars. Personen följde inte reglerna för karantän utan rörde sig direkt ute bland andra människor. Senare visade det sig att personen bar på coronasmittan.

Även gruppsmittan på Íslenskt sjávarfang har spårats till en person som återvände från utlandet. Den anställda gick till jobbet i flera dagar trots symtom.

Dessutom har Íslenski barinn i Reykjavík på Facebook uppmanat personer som besökte baren den 9 april att testa sig för coronaviruset. Det visade sig senare att en smittad fanns bland gästerna denna kväll.

Þórólf­ur Guðna­son sade under presskonferensen att han inte hade lämnat några nya rekommendationer till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. De närmaste dagarna kommer att avgöra om de här fallen utlöser en mycket större våg. I dagsläget ansåg han dock att det räckte med att uppmana till att undvika situationer där många människor samlas.

Han påminde också om det regelverk som kräver att samtliga i ett hushåll måste vara i karantän om en boende är i karantän och har kontakt med övriga boende.

På Island är det nu 97 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 386 personer i karantän och 922 personer i inresekarantän. Det är troligt att det här antalet kommer att öka inom de närmaste dagarna.

Tre coronapatienter vårdas på Landspítali i Reykjavík.

Vid månadsskiftet införde Island ett krav på att de fem dagarna i karantän efter inresan skulle tillbringas på ett statligt karantänboende. Den bestämmelsen höll dock inte juridiskt eftersom en prövning i Héraðsdómur Reykjavíkur visade att den saknade stöd i lagen. Om människor på egen hand kunde efterleva reglerna för karantän kunde de inte tvingas till det särskilda boendet.

Logi Már Einarsson, Socialdemokraternas ledare, vände sig i går till statsminister Katrín Jakobsdóttir under en frågestund i alltinget. Han sade att partiet ville ge sitt stöd till regeringen genom att förändra smittskyddslagen så att den gav myndigheterna rätt att tvinga människor i karantän i statlig regi. Socialdemokraterna kommer också att lägga ett sådant förslag i alltinget.

Katrín Jakobsdóttir svarade att hon helst ville lösa problemet inom ramarna för den befintliga smittskyddslagen. Bestämmelserna var dock under ständig omprövning. I det här fallet rörde det sig dessutom om en person som reste in före månadsskiftet och därför inte omfattades av det nuvarande regelverket.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.