söndag 18 april 2021

Ännu en ny krater i vulkanutbrottet i Geldingadalir


Ännu en spricka öppnade sig i vulkanutbrottet i Geldingadalir i går. Men den nya kratern är liten och producerar bara små mängder lava. När utbrottet nu snart har pågått en månad fortsätter aktiviteten att vara stabil. Lavan håller nu på flera håll på att fylla dalen och börja rinna över passet mot granndalen Meradalir.

Strax efter klockan 13 i går noterade Veðurstofa Íslands mindre rörelser i jordskorpan vid Fagradalsfjall. Snart kunde räddningstjänstens personal på plats konstatera att ännu en krater öppnat sig i området. Den nya kratern ligger i samma linje som de tidigare kratrarna i Geldingadalir.

Den nya kratern är sannolikt den minsta hittills och producerar bara små mängder lava. Aktiviteten är så begränsad att den ser ut att kunna upphöra när som helst.

Hittills har nio kratrar bildats under det utbrott som snart har pågått i en månad. Nu är det dock bara sju kratrar som är aktiva sedan flera av dem har förenats.

Aktiviteten i Geldingadalir fortsätter att vara stabil. Inom de närmaste timmarna kommer dalen att på östra sidan ha fyllts ända upp till passet mot Meradalir. Lavan kommer därefter sannolikt att börja strömma mot granndalen på flera håll.

Det är dock inte troligt att lavan kommer att strömma särskilt långt från själva utbrottet. Den rör sig i en så låg hastighet att den kommer att kallna och börja stelna inte långt från Geldingadalir.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet på Reykjanes.