måndag 12 april 2021

DV läggs ned - ny bottenläsning för isländska dagstidningar

Den tryckta utgåvan av DV försvinner - och kommer kanske aldrig tillbaka. Trots en ny chefredaktör och ny redaktionell profil har upplagan fortsatt rasa. I februari i år var det knappt 4 procent som läste DV. Men det är inte bara DV som tappar läsare. Även dagstidningarna Morgunblaðið och Fréttablaðið rasar till nya bottenrekord.

Den utgåva av DV som utkom den 1 april kan ha blivit den sista. Nu meddelar ägarbolaget Torg att utgivningen av den tryckta tidningen upphör - åtminstone tillfälligt. Skälet är enligt ett pressmeddelande att annonsintäkterna har sjunkit under coronapandemin.

DV köptes under 2020 av Torg som även äger bland annat Fréttablaðið. Samtidigt rekryterades Þorbjörg Marinósdóttir som ny chefredaktör. Hon införde en ny redaktionell profil. Tidningen började skriva mer om livsstil och satsade mindre på nyhetsrapportering.

Skiftet kom när DV sedan länge haft en ständigt sjunkande läsarkrets. Þorbjörg Marinósdóttir lyckades inte vända utvecklingen. Nyligen meddelade hon att hon lämnar uppdraget för att öppna Granólabarinn i Reykjavík tillsammans med sin familj. Hon arbetar dock alltjämt åt Torg.

Beskedet om den skrotade papperstidningen kom två veckor senare. Men webbupplagan blir kvar. DV kommer också fortsätta att publicera en stor fredagsintervju - och den kommer dessutom att finnas tillgänglig som pdf för den som vill läsa den i samma form som i den tryckta tidningen. Kriminalreportagen kommer enligt DV hädanefter att släppas som podd.

Den sista fredagsintervjun var med Hildur Sverrisdóttir, som bland annat har representerat Självständighetspartiet i alltinget och i kommunfullmäktige i Reykjavík. Hon skämtade efteråt på Twitter om att det inte hade varit hennes avsikt att "slakta" DV.

I februari i år var det bara 3,9 procent som läste DV. Det är tidningens sämsta siffra någonsin i Gallups mätningar.

Nedläggningen innebär att bara tre rikstäckande tidningar finns kvar som utkommer minst en gång i veckan: den prenumererade Morgunblaðið som utkommer sex dagar i veckan, den gratisutdelade Fréttablaðið som utkommer fem dagar i veckan och näringslivstidningen Viðskiptablaðið som utkommer en gång i veckan.

Fréttablaðið fortsätter att med god marginal vara Islands största tidning. Men räckvidden sjunker stadigt. I februari var det 32,6 procent av islänningarna som läste Fréttablaðið - vilket är tidningens sämsta siffra genom tiderna.

Även Morgunblaðið föll till ett nytt bottenrekord. Räckvidden i februari var rekordlåga 20,1 procent.

Viðskiptablaðið lästes av 5,1 procent av islänningarna. Lägre har räckvidden bara varit förra sommaren då den tre månader i följd låg under nuvarande nivåer.

Det finns inget som tyder på att den minskande läsningen av tryckta tidningar är en trend som skulle kunna brytas. Intresset är nämligen betydligt svagare bland islänningar i åldern 18 till 49 år. Där är det 23 procent som läser Fréttablaðið, 9,9 procent som läser Morgunblaðið, 3,8 procent som läser Viðskiptablaðið och 2 procent som läser DV.

Här kan du läsa mer om mediemarknaden på Island.