lördag 17 april 2021

En av fyra har sett vulkanutbrottet i Geldingadalir


En av fyra islänningar har själv besökt vulkanutbrottet i Geldingadalir. Och många har också sett ljusskenet från utbrottet utan att ha gjort en resa till platsen. Dessutom tänker en majoritet ta sig till Geldingadalir för att beskåda förloppet om de inte redan har gjort det. Det visar en undersökning utförd av Gallup.

Det första vulkanutbrottet på Reykjanes på närmare 800 år har väckt ett enormt intresse. Sannolikt rör det sig om det mest dokumenterade utbrottet på Island genom tiderna. Eftersom det här utbrottet i Krýsuvíks vulkaniska system enbart producerar lava på en plats långt från bebyggelse är det tämligen harmlöst.

Hittills har 25 procent av islänningarna tagit sig till Geldingadalir för att beskåda utbrottet på plats. Ytterligare 3 procent har sett ljusskenet från utbrottet när de färdats i närheten av Geldingadalir. Och 19 procent har upplevt ljusskenet - som i klart väder är synligt exempelvis i huvudstadsregionen under nätterna.

Betydligt fler har planer på att besöka Geldingadalir. Hela 51 procent svarar att de redan har beskådat utbrottet eller tänker göra det. Något färre - 36 procent - planerar inte att se utbrottet på plats. Resterande 12 procent är varken positivt eller negativt inställda till ett besök.

Hela 93 procent av islänningarna har sökt information om utbrottet. Bara 7 procent har inte letat efter några upplysningar.

De allra flesta har skaffat sig information genom mediernas rapportering på nätet. Den näst vanligaste informationskällan är tv. Även myndigheten Veðurstofa Íslands webbplats, radio och sociala medier är vanliga källor till information.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet på Reykjanes.