onsdag 7 april 2021

Får inte tvinga inresande till karantän i särskilt boende

Myndigheterna får inte tvinga resenärer till karantän i ett särskilt boende. Om de har möjlighet att efterleva reglerna i ett annat boende ska de också ha en sådan möjlighet. Tvånget i sig utgör annars ett olaga frihetsberövande. Det fastslår Héraðsdómur Reykjavíkur efter att flera inresande vänt sig till domstolen för att utmana besluten.

I den smittskyddslag som infördes tidigare i år fick myndigheterna möjlighet att tvinga resenärer som anlände till Island till karantän. Den 1 april började nya regler gälla för inresande. Alla skickades då till ett särskilt karantänboende i myndigheternas regi. Där skulle de tillbringa fem dagar i karantän.

Men åtgärden blev snabbt både omdiskuterad och kritiserad. Flera jurister ansåg att det rörde sig om olaga frihetsberövande. I smittskyddslagen fanns inga detaljerade bestämmelser för hur tiden i karantän skulle utformas. De ifrågasatte myndigheternas juridiska underlag för att tvinga resenärer att bo på ett visst ställe och att dessutom behöva betala för vistelsen.

Tolv personer i totalt fem olika rättsfall tog hjälp av advokater för att riva upp beslutet. Héraðsdómur Reykjavíkur avgjorde de tre första fallen i måndags. Staten förlorade i samtliga tre tillfällen.

Tvånget att vistas på myndigheternas karantänboende saknade stöd i lagen. Det rörde sig alltså om ett olaga frihetsberövande.

Domarna innebär inte att smittskyddslagens bestämmelser om karantän är lagvidriga i sig. Men i dessa tre fall kunde resenärerna visa att de skulle efterleva kraven för karantän även i egna boenden. Då fanns det inte längre stöd för att hänvisa dem till karantänboendet.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son var mycket besviken över domarna som han ansåg hotade Islands kamp mot coronaviruset. Han har överklagat dem till Landsréttur. Om staten skulle förlora även där vill han förändra lagen så att det blir möjligt att tvinga resenärer att tillbringa tiden i karantän på boenden i statlig regi.

Omkring 180 personer vistades i går på Fosshótel Reykjavík - det hotell som myndigheterna har hyrt för karantän. Under gårdagen var det 15 resenärer som lämnade hotellet för att tillbringa tiden i karantän på andra ställen.

Þórólf­ur Guðna­son och hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir deltog i går i ett möte med alltingets välfärdsnämnd. Flera oppositionspolitiker har riktat hård kritik mot Svandís Svavarsdóttir för att inte ha förberett lagstiftningen bättre.

Det kan bli svårt för regeringen att driva igenom en ännu hårdare smittskyddslag. Utan stöd från oppositionen är det inte troligt att Svandís Svavarsdóttir kan införa de skärpningar som Þórólf­ur Guðna­son efterlyser. Brynjar Níelsson och Sigríður Á. Andersen - som båda representerar Självständighetspartiet - har sagt att de inte ställer sig bakom en hårdare smittskyddslag.

De befintliga restriktionerna gäller till och med den 15 april. Þórólf­ur Guðna­son sade under gårdagens presskonferens att eventuella lättnader var beroende av situationen vid gränsen. Om det visade sig att smittade alltjämt lyckades komma in i landet var det nödvändigt att skärpa kontrollerna på något sätt.

Fyra nya fall av coronaviruset rapporterades i går. Dessutom var det fem som testade positivt för viruset vid gränsen.

Nu är det 123 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 139 i karantän och 802 i inresekarantän.

Hittills har 24 344 personer fått dubbla doser vaccin mot coronaviruset. Ytterligare 25 915 personer har fått en första dos.

Här kan du läsa mer om Island och coronaviruset.