söndag 25 april 2021

Floppade på södra Island - gör nytt försök i Reykjavík

Provvalet i södra valkretsen blev ett fiasko. Nu gör Kolbeinn Óttarsson Proppé ett nytt försök i Reykjavík. Han hoppas på andra platsen på Gröna vänsterns listor efter givna toppkandidaterna Katrín Jakobsdóttir och Svandís Svavarsdóttir. Men partiets stöd är i dag så svagt att inte heller den platsen skulle garantera honom fyra år till i alltinget.

Med fem månader kvar till nästa alltingsval ligger stödet för Gröna vänstern omkring 10 procent i opinionsmätningarna. Partiet ser inte ut att kunna försvara alla mandat från valet 2017 - och inte minst ser Gröna vänstern ut att backa i Reykjavík.

Gröna vänstern har länge haft ett av sina starkaste fästen i den isländska huvudstaden. I dagsläget ser det dock ut som att stödet bara räcker till två mandat - ett i valkretsen södra Reykjavík och ett i norra Reykjavík. De mandaten är i praktiken reserverade åt de förväntade toppkandidaterna Katrín Jakobsdóttir - som är partiledare och statsminister - och hälsovårdsministern Svandís Svavarsdóttir.

Det sjunkande stödet gjorde att flera tunga namn bosatta i Reykjavík i stället valde att kandidera i andra valkretsar. En av dem var Kolbeinn Óttarsson Proppé. Både 2016 och 2017 har han varit nummer två på Gröna vänsterns lista i södra Reykjavík.

Han ställde upp i provvalet i den södra valkretsen med siktet inställt på att bli Gröna vänsterns toppkandidat. Men resultatet blev ett fiasko. Kolbeinn Óttarsson Proppé slutade på fjärde plats - vilket innebar att han skulle mista sin plats i alltinget.

I fredags meddelade han på Facebook att han avböjde platsen på listan i den södra valkretsen. Då var det uppenbart att han i stället skulle göra ett försök i Reykjavík. Då hade han uppmanats på Facebook att åter kandidera i huvudstaden av bland annat av tidigare alltingsledamoten och ministern Álfheiður Ingadóttir.

Nu väljer alltså Kolbeinn Óttarsson Proppé att ställa upp i provvalet i Reykjavík. Beskedet kom i går. Han skriver på Facebook att han fortfarande brinner för politiken och att han är rörd över det stöd han har fått för en ny kandidatur:
"Jag kandiderade till att leda Gröna vänsterns lista i den södra valkretsen. Jag ville leda en av våra listor i nästa val, ville ha mer inflytande. Jag var beredd på att förändra och att bo i en annan miljö än i huvudstadsregionen, men det finns nog med tid för det senare i livet. Jag tog en risk med detta och den betalade sig inte. Konkurrensen var hård med fantastiska människor och överst på listan finns starka kvinnor."
I Reykjavík avstår Kolbeinn Óttarsson Proppé från att aspirera på översta platsen på listan. Han är en av partiledaren Katrín Jakobsdóttirs mest lojala i alltinget. Att kandidera till någon av topplatserna hade sannolikt uppfattats som en utmaning mot partihierarkin. Ett sådant risktagande hade han knappast haft råd med när han redan ratats i en valkrets.

Här kan du läsa mer om Kolbeinn Óttarsson Proppé och Gröna vänsterns provval i den södra valkretsen.