fredag 23 april 2021

Första stora jordskalvet sedan vulkanutbrottet började


Ett kraftigt skalv som uppmättes till 4,1 och som kändes över stora delar av sydvästra Island skakade Grindavík sent i onsdags kväll. Det var det första stora skalvet sedan vulkanutbrottet i Geldingadalir började för en dryg månad sedan. Det följdes av hundratals efterskalv - som tros bero på förändrade spänningar på grund av utbrottet.

Klockan 23.05 i onsdags skakade ett kraftigt jordskalv sydvästra Island. Skalvet hade sitt epicentrum fem kilometer norr om Grindavík. Skalvet hade en magnitud på 4,1 - vilket gjorde det till det största skalvet i området sedan den 15 mars i år.

Skalvet var dessutom det kraftigaste sedan vulkanutbrottet i Geldingadalir började den 19 mars. Det kändes från Grundarfjörður i norr till Hella i öster.

Skalvet följdes av hundratals efterskalv. Det största inträffade 23.29 och uppmättes till 3,2. Jordskalven beror enligt Veðurstofa Íslands på förändrade spänningar i jordskorpan som sker på grund av det pågående vulkanutbrottet.

Det stora skalvet ledde till att åtskilliga tyckte sig se spår efter ännu en ny krater i Geldingadalir. Så var det inte. Däremot har aktiviteten i de två nordligaste kratrarna upphört. De senaste dagarna har de inte producerat någon lava. Sedan tidigare har den krater som bildades på hög höjd under påskhelgen upphört att eruptera.

Utbrottet fortsätter att vara stabilt med ett litet men stadigt lavaflöde. Hittills har lavaflödet enligt Jarðvísindastofnun i snitt varit 5,6 kubikmeter i sekunden. Den senaste veckan har det dock ökat till närmare 8 kubikmeter i sekunden.

Trots ökningen är utbrottet i Geldingadalir ett av de minsta i modern tid. Lavaflödet är bara hälften av mängden under den första fasen av Eyjafjallajökulls utbrott vid Fimmvörðuháls 2010 - och det var i sin tur ett litet utbrott.

Den totala mängden lava som producerats under utbrottet i Geldingadalir är nu 0,014 kubikkilometer. Under utbrottet i Fimmvörðuháls - som pågick i 23 dagar - uppgick lavan till 0,02 kubikkilometer och i det tolv dagar långa utbrottet i Hekla 2000 till 0,095 kubikkilometer. Det kan jämföras med det förra utbrottet på Island som ägde rum i Bárðarbungas vulkaniska system vid Holuhraun. Då var det sammanlagda lavaflödet hela 1,5 kubikkilometer.

Lavafältet vid Geldingadalir och granndalen Meradalir täcker nu enligt Jarðvísindastofnun en yta på 0,9 kvadratkilometer. Det kan jämföras med 0,5 för huvudutbrottet i Eyjafjallajökull 2010, 1,3 kvadratkilometer för Fimmvörðuháls, 15 kvadratkilometer för Hekla och 84 kvadratkilometer för Holuhraun.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.