torsdag 22 april 2021

Fyra isländska småpartier nobbar höstens val

Fyra isländska partier kommer inte att ställa upp i höstens val till alltinget. Ljus framtid ligger alltjämt i dvala efter 2017 års regeringskris. Folkfronten och Gryning försöker bilda opinion på annat sätt. Och Humanistpartiets verksamhet ligger också på is. Däremot siktar flera nya partier på att kandidera till alltinget för första gången.

Regeringskrisen hösten 2017 ledde fram till ett nyval i oktober samma år. Tiden var för knapp för flera mindre partier. Gryning ställde till exempel bara upp i en valkrets medan Islands socialistparti och Humanistpartiet inte ansåg sig hinna ta fram listor på så kort tid. Isländska folkfronten försökte - men misslyckades samla ihop de nödvändiga underskrifterna.

Då var det elva partier som kandiderade till alltinget. Åtta av dem tog sig också över femprocentsspärren. Det var första gången som så många partier tog plats i alltinget.

I september skulle ännu fler partier kunna väljas in. Utöver dagens åtta partier har även Islands socialistparti i vissa mätningar klarat femprocentsspärren.

Islands socialistparti siktar på att ställa upp i samtliga sex valkretsar i höstens val. Det gör också Liberala demokratipartiet under ledning av Guðmundur Franklín Jónsson. I sommarens presidentval utmanade han den sittande presidenten Guðni Th. Jóhannesson. Han fick dock nöja sig med 7,8 procent av rösterna.

Även Frihetspartiet planerar att ställa upp i valet. Partiet har aldrig tidigare kandiderat till alltinget. I valet till kommunfullmäktige i Reykjavík 2018 fick Frihetspartiet 0,25 procent av rösterna.

Ljus framtid utlöste regeringskrisen 2017 när partiet valde att lämna samarbetet med Självständighetspartiet och Renässans. I nyvalet fick partiet bara 1,22 procent. Sedan dess har arbetet på riksnivå legat på is. I ett par kommuner har partiet dock haft viss verksamhet.

Mest framgångsrik är avdelningen i Kópavogur som inför valet 2018 gick ihop med Renässans. Där sitter också den nuvarande partiledaren Theodóra S. Þorsteinsdóttir i fullmäktige. Hon säger till RÚV att Ljus framtid inte har några planer på att ställa upp i höstens val.

Marxistiska Folkfronten bildades 2013 som en utbrytning från Gröna vänstern. Partiet har kandiderat både till alltinget och kommunfullmäktige i Reykjavík. I valet 2017 fick partiet 0,19 procent av rösterna.

I Reykjavík 2018 fick Islands socialistparti 6,37 procent av rösterna och ett mandat i fullmäktige - medan Folkfronten fick 0,25 procent. På det efterföljande landsmötet beslutade Folkfronten att lägga ned planerna på att ställa upp i allmänna val. Om inte det beslutet rivs upp blir Islands socialistparti kandidaten längst ut till vänster i det politiska landskapet.

Gryning bildades inför 2013 års val av personer från bland annat Rörelsen, Medborgarrörelsen och Liberalerna. Partiet misslyckades vinna mandat i alltinget både 2013 och 2016. I nyvalet 2017 ställde Gryning bara upp i en valkrets - och fick 0,05 procent av rösterna i riket.

Partiet har alltjämt en hel del aktiviteter i form av möten. Men ordföranden Helga Þórðardóttir säger till RÚV att det inte är troligt att Gryning kandiderar i höst.

Humanistpartiet kandiderade senast 2016 - men då bara i valkretsen södra Reykjavík. Partiet fick 33 röster. Det är det lägsta antalet röster som ett parti någonsin har fått i ett alltingsval. Med bara fem veckors varsel valde Humanistpartiet att inte kandidera 2017. Talespersonen Júlíus Valdimarsson säger till RÚV att Humanistpartiet inte heller räknar med att ställa upp i år.