torsdag 15 april 2021

Island lättar på coronarestriktioner - upp till 20 får samlas

Taket för tillåtna sammankomster höjs i dag från tio till tjugo personer. Samtidigt öppnas museer, badhus och träningslokaler. Kultur- och idrottsevenemang blir åter tillåtna - men samtliga omfattas alltjämt av begränsningar. Lättnaderna av coronarestriktionerna har beslutats av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir.

De senaste veckorna har Island haft en begränsad spridning av coronaviruset. Farhågorna om en omfattande fjärde våg blev inte verklighet - men det finns en spridning av viruset i samhället med ett mindre antal fall utanför karantän.

Nu är det 83 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 199 personer i karantän och 1 130 personer i inresekarantän. Två coronapatienter vårdas på Landspítali i Reykjavík.

Vid månadsskiftet skärptes reglerna för inresa ytterligare. Även barn började testas för coronaviruset vid gränsen samtidigt som tillsynen över personer i karantän utökades. Resenärer från högriskländer - vilket i dagsläget är hela världen utom Grönland - tvingades till statliga karantänboenden om de inte kunde ordna karantänen på annat sätt.

Personer som genomgått vaccinering eller kunnat visa upp intyg på att ha tillfrisknat från covid-19 var undantagna från kravet på karantän. De måste dock genomgå ett coronatest vid gränsen.

De hårdare åtgärderna för inresa är tillsammans med en minskande smittspridning i landet skälet till att restriktionerna lättas i dag. Beslutet har fattats av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir på uppdrag av statsepidemiologen Þórólfur Guðnason. De nya reglerna gäller enligt ett pressmeddelande preliminärt i tre veckor.

Antalet tillåtna deltagare på sammankomster höjs i dag från tio till tjugo personer. Men i vissa sammanhang får fler än så samlas.

Badhus samt träningslokaler får ta emot hälften av det totala antalet gäster som tillståndet tillåter. Skidområden får ta emot halva kapaciteten.

Träningar och tävlingar i idrott tillåts nu med upp till 100 sittande deltagare. Lika många deltagare kan besöka lokaler för scenkost - och upp till 50 får vara på scenen.

Kyrkor och livsåskådningssamfund får fortsätta med ett tak på 30 gäster. Gränsen för deltagare vid begravningar höjs dock till 100 personer.

Nöjesställen, pubar och spellokaler får ha öppet på samma villkor som restauranger som har alkoholtillstånd.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.