måndag 5 april 2021

Lava från utbrottet i Geldingadalir upp till 48 meter tjock

Lavan i Geldingadalir är nu som mest 48 meter tjock vid kraterområdet. Men den genomsnittliga tjockleken i det lavafält som växer fram är drygt 19 meter. Lavaflödet är fortsatt litet men stabilt. Under natten mot söndagen inträffade ett jordskalv med en magnitud på 3 nära Keilir. Det var det största skalvet på Reykjanes på två veckor.

Sedan jordskalvssvärmen som ledde fram till vulkanutbrottet i Geldingadalir började har omkring 50 000 skalv registrerats på Reykjanes. Men sedan utbrottets början har skalven blivit färre och mindre. De senaste dagarna har färre än hundra småskalv inträffat per dygn.

Men klockan 2.04 i går skedde ett skalv med en magnitud på 3. Skalvet hade sitt epicentrum sydväst om Keilir. Magnituden var 3 - vilket gjorde det till det största skalvet i regionen sedan den 21 mars. Skalvet ska ha känts som svaga skakningar i Grindavík.

Det vulkanutbrott som började den 19 mars präglas alltjämt av liten men stabil aktivitet. Det genomsnittliga lavaflödet är 5,1 kubikmeter i sekunden enligt nya beräkningar från Háskóli Íslands.

Lavatäckets tjocklek i Geldingadalir är i snitt 19,4 meter. Lavan är som tjockast vid kraterområdet. Där är den upp till 48 meter tjock.

Hittills har utbrottet producerat 5,93 miljoner kubikmeter lava.

Här kan du läsa mer om utbrottet på Reykjanes.