måndag 26 april 2021

Lava från vulkanutbrottet i Geldingadalir är 50 meter tjock


Ett litet men stabilt lavaflöde fortsätter att prägla vulkanutbrottet i Geldingadalir. De senaste dagarna har dock lavaflödet sjunkit till drygt fem kubikmeter i sekunden. Samtidigt har magmans kemiska sammansättning förändrats - och det kan tyda på att den nu kommer från ännu större djup. Lavafältet är nu upp till 50 meter tjockt och har en yta på en kvadratkilometer.

Vulkanutbrottet i Geldingadalir har nu pågått i drygt fem veckor. Det är det första utbrottet på Reykjanes sedan 1240 - och det första vid Fagradalsfjall på över 6 000 år. Det största utbrottet i området skapade sköldvulkanen Þrá­ins­skjöld­ur. Den mäter 5 till 6 kubikkilometer och bildades under ett utbrott som sannolikt pågick i årtionden.

Yngst vid Fagradalsfjall är lavafältet Beinavörðuhraun. Det uppkom under ett utbrott för drygt 6 000 år sedan.

Snæbjörn Guðjónsson skriver på Náttúruminjasafn Íslands webbplats att det återstår att se om utbrottet i Geldingadalir så småningom formar en sköldvulkan. Eftersom utbrottet är så litet behöver det i nuläget pågå i minst sju år för att skapa lika mycket lava som Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun under 2014 och 2015 - vilket var det senaste vulkanutbrottet på Island före utbrottet i Geldingadalir.

Magmans sammansättning har förändrats avsevärt sedan utbrottet började den 19 mars. Jarðvísindastofnun vid Háskóli Íslands uppger att det finns flera tänkbara förklaringar. En kan vara att magman nu kommer från ännu större djup. En annan kan vara att magman stiger från jordens mantel på ett annat sätt och andra ämnen därför kommer i kontakt med magman.

De senaste dagarna har lavaflödet minskat något. Det genomsnittliga flödet är nu 5,1 kubikmeter i sekunden. Medelflödet för de fem första veckorna är 5,6 kubikmeter i sekunden.

Lavafältet har nu en yta på en kvadratkilometer. Det är som mest 50 meter tjockt vid kratrarna i Geldingadalir. Totalt har 15,7 miljoner kubikmeter lava producerats under utbrottet.

Den senaste veckan har den seismiska aktiviteten i området ökat något. Klockan 11.38 i lördags inträffade ett skalv med en magnitud på 3,1 nära Krýsuvík. Det följdes av ett annat skalv klockan 12.32 som uppmättes till 3,0. Skalven kändes som svaga skakningar på sina håll i bland annat Grindavík och Reykjavíkområdet.

Dagligen sker nu i snitt ett hundratal jordskalv om dagen på Reykjanes. De större skalven är dock alltjämt sällsynta.

Nyligen började lava strömma från höjderna ovanför Geldingadalir ner mot Meradalir. Du ser det lavaflödet i klippet ovan.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet på Reykjanes.