lördag 10 april 2021

Ny spricka öppnade sig i vulkanutbrottet på Island i natt

Vid tretiden i natt öppnades ännu en spricka i vulkanutbrottet vid Geldingadalir. Den nya sprickan ligger mellan de sprickor som öppnat sig den senaste veckan. Magman i området befinner sig mycket nära ytan och Veðurstofa Íslands varnar därför att fler sprickor kan uppkomma utan förvarning. Lavan från den nya sprickan flöt direkt ihop med strömmarna från de tidigare sprickorna.

Vid midnatt noterade Veðurstofa Íslands oregelbundna rörelser i jordskorpan strax nordost om Geldingadalir. Vid tretiden öppnade sig en ny spricka i marken. Lavan som strömmade fram ur den nya sprickan förenade sig snart med lavaflödena från de sprickor som bildats i samma område de senaste dagarna.

Så sent som i går kväll varnade Veðurstofa Íslands för att nya sprickor kunde uppkomma utan förvarning. I ett två kilometer långt område vid Geldingadalir befinner sig magman mycket nära ytan. Den kan därför tränga upp utan att utvecklingen föregås av några varningstecken. Området har nu klassats som en riskzon.

Vulkanutbrottet i Geldingadalir har nu pågått i över tre veckor. Hittills finns det inga tecken på att det skulle närma sig sitt slut. Tvärtom har mängden vulkaniskt material ökat i takt med att nya sprickor öppnat sig.

I torsdags uppskattade Jarðvísindastofnun den totala mängden lava till nio miljoner kubikmeter. Lavaflödet var då omkring åtta kubikmeter i sekunden. Då hade produktionen av lava minskat i själva Geldingadalir - där utbrottet började den 19 mars - och dominerades av den nordligaste kratern som bildades under påskhelgen.

Jordskalven i regionen fortsätter att bli svagare och glesare. Fredagens största skalv hade en magnitud på 1,8 och hade sitt epicentrum vid Keilir.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet på Reykjanes.

Foto: Björn Oddsson/Almannavarnir