tisdag 13 april 2021

Tunga namn från Reykjavík floppar på södra Island

Både Róbert Marshall och Kolbeinn Óttarsson Proppé ville toppa Gröna vänsterns lista i den södra valkretsen. Men beslutet att inte kandidera i Reykjavík och i stället försöka i en annan valkrets floppade. Kolbeinn Óttarsson Proppé slutade fyra i provvalet och Róbert Marshall var inte bland de fem främsta. Flest röster fick Hólmfríður Árnadóttir.

I alltingsvalet hösten 2017 var geologen Ari Trausti Guðmundsson Gröna vänsterns toppkandidat i den södra valkretsen. Efter en rad populärvetenskapliga böcker och tv-serier var han en högprofilerad värvning. Han blev också invald i alltinget - men stödet räckte bara till ett mandat för partiet i valkretsen.

Gröna vänsterns stöd i opinionen har sjunkit sedan förra valet. I dagsläget ser det ut som att partiet riskerar att bara få ett mandat var i de två valkretsarna i Reykjavík - som traditionellt har varit ett av Gröna vänsterns starkaste fästen.

De två platserna är sannolikt öronmärkta åt partiledaren och statsministern Katrín Jakobsdóttir och hälsovårdsministern Svandís Svavarsdóttir. Katrín Jakobsdóttir har redan meddelat att hon vill toppa en av Gröna vänsterns listor i Reykjavík. Svandís Svavarsdóttir har fått en hel del kritik på sistone men den är knappast så hård att hennes ställning är hotad.

Kolbeinn Óttarsson Proppé var tvåa på listan i södra Reykjavík 2017 och tog då en plats i alltinget. Nu valde han i stället att sikta på översta platsen på listan i den södra valkretsen när det stod klart att Ari Trausti Guðmundsson inte ställde upp för omval.

Róbert Marshall är kommunikationsansvarig för regeringen. Han har tidigare representerat både Socialdemokraterna och Ljus framtid i alltinget. Nu ville även han toppa Gröna vänsterns lista i den södra valkretsen.

Men provvalet slutade med ett fiasko för bägge. I stället var det namn med betydligt starkare lokal förankring som fick flest röster av partimedlemmarna.

Hólmfríður Árnadóttir arbetar som rektor och är ordförande för partiets regionförening på Suðurnes. I provvalet fick hon enligt ett pressmeddelande 165 av totalt 456 röster i den första rundan. Hon blir alltså den som kommer att toppa Gröna vänsterns valsedel. Hon säger i Morgunblaðið att hon är överraskad men glad för stödet:
"Där fanns naturligtvis en alltingsledamot, en tidigare alltingsledamot och en ersättare i alltinget så detta kom i viss mån som en överraskning, men jag har bedrivit den här valkampanjen ärligt och har försökt göra mitt bästa."
I förra valet var Heiða Guðný Ásgeirsdóttir tvåa på listan. Hon är bonde och kommunpolitiker i Skaftárhreppur. Även i det här provvalet slutade hon tvåa. Trea blev Sigrún Birna Steinarsdóttir, som är student och ordförande för partiets ungdomsförbund.

Kolbeinn Óttarsson Proppé hamnade först på fjärde plats - vilket sett till opinionsläget innebär att han kommer att mista sin plats i alltinget. Femma blev yrkes- och studievägledaren Helga Tryggvadóttir.

Ytterligare tre personer kandiderade i provvalet: Róbert Marshall, Almar Sigurðsson och Anna Jóna Gunnarsdóttir. Gröna vänstern redovisar inte rösterna för de kandidater som inte hamnade bland de fem främsta. Men Róbert Marshall slutade alltså bland de tre sista.

Róbert Marshall skriver på Facebook att resultatet är en besvikelse och att han hade hoppats på en helt annan utgång. Han gratulerar Hólmfríður Árnadóttir till segern och är glad åt att kampanjen handlade om sakfrågor i stället för personstrider.

Här kan du läsa mer om Gröna vänstern i den södra valkretsen.