måndag 10 maj 2021

Åter stadigt lavaflöde i vulkanutbrottet i Geldingadalir

Vulkanutbrottet i Geldingadalir har ändrat skepnad ännu en gång. I lördags morse övergick utbrottet på nytt till ett stadigt lavaflöde efter en vecka med aktivitet i intervaller. Då hade vulkangaser fått lavapelare att stiga flera hundra meter upp ur kratern. Dessutom är den allra första kratern som bildades under utbrottet aktiv på nytt. 

Förra helgen ändrade vulkanutbrottet i Geldingadalir karaktär. Den stadiga lavaströmmen upphörde. I stället började den sista aktiva kratern närmast fungera som en gejser. Med jämna intervaller gjorde vulkangaser i kratern så att flera hundra meter höga pelare av lava steg mot himlen. Lavapelarna formade tefraklumpar som slungades långt bort från kratern.

Men vid 9.20 i lördags morse bytte utbrottet karaktär på nytt. Skiftet sammanföll med en förändring av rörelserna i jordskorpan. Den sista lavapelaren steg till omkring 300 meters höjd.

Förklaringen till veckan då utbrottet kännetecknades av lavapelare är troligen att det bildades ett förråd av lava strax under kratern. Den magma som kommer upp från jordens mantel innehåller höga halter av vulkangaser. Den magma som finns i kratern har däremot både svalnat och blivit mindre gashaltig.

En underjordisk ström pressar den gasrika magman mot ytan. Den bildar en tryckvåg nedåt i systemet - och när gashalten sjunker pressas lavapelaren uppåt ur kratern. Lavan sprutar rakt uppåt så länge som magman innehåller tillräckligt med vulkangaser. Därefter upphör aktiviteten tills gaserna i magman sätter igång samma process på nytt.

I lördags morse återgick alltså aktiviteten till ett stabilt lavaflöde ur kratern. Dessutom vaknade den allra första kratern vid liv efter att ha slumrat i ett par veckor. Ur kratern finns nu en liten men stadig lavaström.

Trots förändringarna verkar lavaproduktionen vara stabil. Den har inte påverkats i någon större omfattning av förändringarna.

Under lördagskvällen förändrades aktiviteten igen. Då kom lavapelarna tillbaka - men de har ännu inte nått samma höjder som tidigare.

Vulkanutbrottet fortsätter att vara en populär turistattraktion. Sigurður Guðjón Gíslason är ordförande för markägarföreningen Hraun, den fastighet som Geldingadalir tillhör. Han säger till Vísir att flera spekulanter har hört av sig. Markägarna är intresserade av att sälja fastigheten till rätt pris.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir säger i Morgunblaðið att regeringen inte har diskuterat ett statligt köp av fastigheten. Däremot har de talat om att säkra att allmänheten ska ha fortsatt tillträde till Geldingadalir.

Regeringen lägger drygt 70 miljoner isländska kronor på service till besökare till utbrottet. Pengarna ska enligt ett pressmeddelande bland annat användas till gångstigar, naturvård och vakter. Turismminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir säger i ett uttalande att Geldingadalir kommer att bli en turistattraktion under lång tid och att det därför är nödvändigt att skapa goda förutsättningar för besökare.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.

Foto: Maxar