söndag 16 maj 2021

Avvecklar skärpta coronarestriktioner efter gruppsmitta

Smittspridningen i Skagafjörður och Akrahreppur är nu under kontroll. Därför avvecklas de skärpta coronarestriktionerna i de två nordisländska kommunerna vid midnatt. Den senaste veckan har ett tjugotal personer testat positivt för viruset. Men de senaste fallen av coronasmitta har alla varit personer som redan varit i karantän.

I måndags höjdes taket för deltagare vid sammankomster från 20 till 50 personer. Men Skagafjörður och Akrahreppur omfattades inte av lättnaderna. Efter en gruppsmitta i regionen infördes dessutom en rad lokala restriktioner. Skolor, badhus, kommunkontor och många butiker höll stängt för att förhindra ytterligare smittspridning.

Den senaste veckan har ett tjugotal nya fall uppkommit i de två nordisländska kommunerna. Fyra personer testade positivt för coronaviruset i går - men alla var redan i karantän. Även tidigare i veckan har alla nya fall av coronasmitta gällt personer som varit i karantän.

I nuläget finns inga nya misstänkta fall av coronasmitta i regionen. Det pågår inte heller någon smittspårning. I samtliga kända fall anser myndigheterna att de har identifierat källan till smittan.

Myndigheterna i regionen Norðurland vestra skriver på Facebook att situationen nu är under kontroll. Därför har de inte begärt någon förlängning av de lokala restriktionerna. Därför kommer de att avvecklas vid midnatt.

Beslutet innebär att skolor, butiker, badhus, serviceinrättningar och andra institutioner från och med i morgon kan ha öppet enligt samma regelverk som gäller i övriga landet.

Här kan du läsa mer om gruppsmittan i Skagafjörður och Akrahreppur.