söndag 9 maj 2021

Bofasta på Grímsey vill få coronavaccin på ön

Två dagars ledighet för en vaccinering som tar en kvart. Det är förutsättningarna för invånarna på Grímsey om de vill vaccinera sig mot coronaviruset. Öborna hoppas att en sjuksköterska ska kunna komma till Grímsey för att vaccinera samtliga bofasta. Men enligt myndigheterna är det komplicerat eftersom öborna ska ha olika typer av vaccin.

Hittills har en dryg tredjedel av de islänningar som har fyllt 16 år fått minst en dos vaccin mot coronaviruset. Av de 138 577 som har vaccinerats är det nu 53 658 som har ett komplett vaccinskydd. I regionen Norðurland har nu 40 procent av invånarna fått åtminstone den första dosen.

Men på Grímsey är vaccineringen ett bekymmer. Just nu är det omkring 40 personer som bor på ön. Anna María Sigvaldadóttir, som är en av de bofasta, säger i Morgunblaðið att det blir dyrt för öbor att ta sig till Akureyri på fastlandet för att vaccinera sig:
"Vi behöver ta två dagars ledighet för att åka till en vaccinering som tar en kvart."
Öborna kan ta sig till fastlandet med färja eller flyg. Tidtabellerna gör dock att det är omöjligt att resa över dagen. Därför vill Anna María Sigvaldadóttir att myndigheterna ska se till så att en sjuksköterska kommer till Grímsey för att vaccinera öborna.

Inga Berglind Birgisdóttir är översjuksköterska på Heilbrigðisstofnun Norðurlands. Hon säger i Morgunblaðið att det kan bli aktuellt att vaccinera öborna på plats på Grímsey. Men hon anser att det inte är helt enkelt eftersom de tillhör olika grupper och därför inte kan få samma typ av vaccin:
"Detta är komplicerat men kan mycket väl bli aktuellt. Vi gör vårt allra bästa."
De senaste två veckorna har omkring 4 000 personer vaccinerats på brandstationen i Akureyri. Just nu vaccineras personer som inte tillhör några särskilt prioriterade grupper och som är födda 1966 och tidigare.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.