måndag 24 maj 2021

Island börjar avveckla krav på coronatest för inresa

I mitten på juni börjar Island avveckla coronatesterna vid gränsen för inresande. Och redan vid månadsskiftet avskaffas tvånget för resenärer från högriskländer att tillbringa tiden i karantän i statliga boenden. I morgon lyfts dessutom en rad restriktioner i landet. Taket för deltagare vid sammankomster höjs från 50 till 150 personer.

Kravet på att resenärer testas vid gränsen och i vissa fall tvingas till fem dagars karantän förlängs till och med den 15 juni. Men därefter ska systemet med coronatester för inresande avvecklas. Exakt hur avvecklingen ska gå till är inte klart - men det är troligt att den kommer att ske stegvis.

Beslutet har fattats av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir på rekommendation från statsepidemiologen Þórólfur Guðnason. Bakgrunden är enligt ett pressmeddelande att allt färre testar positivt för coronaviruset vid inresa till Island.

Den 15 juni räknar myndigheterna med att 60 procent av den vuxna befolkningen har fått minst en dos av coronavaccin. Det är ett skäl till att regelverket - som annars skulle löpa ut vid månadsskiftet - förlängs med två veckor. Därefter ska omkring 75 procent av de islänningar som kommer att erbjudas vaccin vara vaccinerade.

Redan vid månadsskiftet avskaffas tvånget på resenärer från högriskländer att tillbringa de fem dagarna i karantän i statliga karantänboenden. De statliga boendena kommer att finnas kvar. De ska dock bara användas av personer som av något skäl inte kan eller vill tillbringa karantänen i ett eget boende.

Samtidigt beslutade regeringen i fredags att slopa införandet av ett färgkodsystem för inresande. Tanken var att resenärer från utlandet skulle klassas efter smittspridningen i hemlandet. Nu har dock vaccineringen i många europeiska länder kommit så långt att regeringen inte ser någon poäng med att införa ett sådant system i bara ett par veckor.

I morgon genomförs en rad lättnader av coronarestriktionerna i landet. Taket för antalet tillåtna deltagare vid sammankomster höjs enligt ett pressmeddelande från 50 till 150 personer. Kravet på att besökare vid evenemang ska registrera sig i förväg kvarstår dock för att vid behov underlätta smittspårning.

Tvåmetersregeln blir kvar men undantagen blir fler. På olika typer av evenemang, på matställen, i skolor och i badhus ska det vara en meters avstånd mellan gäster eller sällskap. Dessutom slopas kravet på andningsskydd i bland annat butiker och arbetsplatser.

Badhus, campingplatser och museer får nu börja släppa in så många gäster som de har tillstånd för. För träningslokaler sätts taket vid 75 procent av det antal som står inskrivet i tillståndet - men gästerna i samma utrymme får inte vara fler än 150 personer.

Restauranger och andra matställen får ha öppet en timme längre och får servera gäster fram till klockan 23. Alla gäster måste ha lämnat lokalen vid midnatt.

I fredags var det 48 smittade som var i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdades tre coronapatienter. Dessutom var 157 personer i karantän och 1 043 personer i inresekarantän.

Inga nya fall av coronasmitta i landet rapporterades under helgen. Det senaste fallet upptäcktes i onsdags. Under gårdagen rapporterades dock ett fall vid gränsen.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.