tisdag 25 maj 2021

Lavan är nu bara drygt två kilometer från att nå riksvägen


Mellan lavaflödet i Nátthagi och riksvägen Suðurstrandarvegur är avståndet nu bara 2,5 kilometer. Myndigheterna undersöker olika metoder för att förhindra att lavan når fram till vägen. Men geofysikern Magnús Tumi Guðmundsson tror att det tar ett par månader för lavan att nå vägen. Andra tror att det kan gå betydligt snabbare.

Arbetet med att bygga skyddsvallar för lavan från vulkanutbrottet i Geldingadalir stoppades i helgen. Tidigt i lördags morse bröt lavan igenom en av vallarna i södra Meradalir. Ett dygn senare bröt den igenom den andra vallen.

Lavan strömmar nu in i dalen Nátthagi. Där finns viktig infrastruktur i form av ljusledare och kraftledningar. Dessutom ligger vägen öppen till Suðurstrandarvegur - den riksväg som går längs sydkusten. Om lavan skulle nå fram till vägen blir det troligen på en sträcka mellan Grindavík i väster och Krýsuvík i öster.

Än så länge flödar lavan långsamt söderut. Eftersom utbrottet inte är särskilt kraftigt strömmar den bara sakta genom Nátthagi. I dalen finns dock inga direkta hinder för lavan. Men dalen är grund och bred - och dessutom ganska platt.

Därför tenderar lavan att växa på höjden. På sina håll stannar den och formar höga pelare. Och när pelarna så småningom kollapsar får lavan en skjuts från höjden och strömmar snabbare söderut.

I veckan kommer myndigheterna besluta om åtgärder för att förhindra lavaflödet att nå fram till vägen. Förutom skyddsvallar kan det även bli aktuellt med fördämningar. Det säger polisen Rögnvaldur Ólafsson till RÚV.

Avståndet till Suðurstrandarvegur är omkring 2,5 kilometer. Vissa tror att lavan kan nå fram till vägen inom en vecka eller två. Andra experter tror att det snarare handlar om en månad eller två. Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysik vid Háskóli Íslands, säger till RÚV att det till och med kan ta tre månader:
"Detta är ett rejält stort område och lavan kommer att bli mycket långsammare när den kommer ned på slätten."
Samtidigt tror han inte att det dröjer särskilt länge innan lavan har fyllt Geldingadalir och börjar flöda ut ur dalen. I Geldingadalir tjocknar lavatäcket med en halv till en meter om dagen.

Hjálmar Hallgrímsson, kommunstyrelsens ordförande i Grindavík, säger i RÚV att det än så länge finns tid att planera åtgärder som kan styra bort lavan från Suðurstrandarvegur. Men han anser också att det är viktigt att diskutera om det faktiskt går att skydda vägen om lavan skulle strömma genom Nátthagi mot kusten.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.