Vulkanutbrottet i Geldingadalir ska bli en turistattraktion. Markägarna planerar redan för parkeringsplatser och annan service. Investeringarna ska finansieras genom avgifter från besökare och företag som ordnar resor till utbrottet. Samtidigt undersöker kommunen möjligheterna att ordna en utställning om vulkanisk aktivitet på Reykjanes.
I snart sju veckor har ett vulkanutbrott rasat i Geldingadalir på Reykjanes. Hittills är det inget som tyder på att utbrottet skulle vara på väg att ebba ut. Men sedan i söndags är inte aktiviteten lika stabil.
De senaste dagarna har lavan kommit upp ur kratern stötvis och stigit upp till 300 meters höjd. De här utbrotten har kommit med tio minuters mellanrum. Vid 4.40 i går morse förändrades aktiviteten tillfälligt. Det dröjde vid några tillfällen upp till en halvtimme innan nästa lavapelare reste sig upp ur kratern. Då steg en jättelik lavapelare till 200 meters höjd.
Redan har omkring 100 000 personer besökt platsen för vulkanutbrottet. Och markägarna räknar med att de ska bli ännu fler. Därför tänker de investera i att göra Geldingadalir till en turistattraktion.
Geldingadalir och fjället Fagradalsfjall - som är den främsta utsiktsplatsen över utbrottet - tillhör fastigheten Hraun. De två stigar som leder till utbrottet ligger dock på fastigheten Ísólfsskáli. Där ligger även det område som är tänkt att användas för parkeringsplatser.
En arbetsgrupp har på uppdrag av näringsdepartementet gjort en kartläggning av läget och olika framtidsplaner. Där framgår det att markägarna tillsammans redan har en rad planer för området. De kommer inom kort att börja anlägga en parkeringplats för 500 fordon. Där kommer de också att bygga toaletter och annan service.
Markägarna tänker inte begränsa tillgängligheten till Geldingadalir' genom att exempelvis införa något tak för antalet besökare. Däremot kommer de att sälja tillstånd till turismföretag. De får alltså betala för att arrangera utflykter till utbrottet. Avgifterna ska bidra till att finansiera investeringarna.
Men även besökare som kommer på egen hand kommer att få betala. Även om det inte blir några inträdesavgifter till själva området så planerar markägarna att ta betalt för parkering och annan service som toaletter.
Parkeringen ska ligga i anslutning till Suðurstrandarvegur öster om Grindavík. Därifrån finns två olika vandringsleder till utbrottet. Den ena är 2,6 kilometer lång och den andra 3 kilometer lång. Delar av investeringarna kommer att finansieras genom statliga medel.
Även Grindavíks kommun har planer med anknytning till utbrottet. Kommunen undersöker nu förutsättningarna för att öppna en utställning i Grindavík. Den ska skildra vulkanisk aktivitet på Reykjanes med fokus på utbrottet i Geldingadalir.
Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.