lördag 1 maj 2021

Nio av tio kände till vulkanutbrott inom tre timmar

Tre timmar efter att vulkanutbrottet i Geldingadalir började på kvällen den 19 mars hade nyheten nått 85 procent av islänningarna. Många fick höra nyheten från en annan person. Men det var också många som fick information om utbrottet genom medierna. Det visar en undersökning utförd på uppdrag av Gallup.

Klockan 20.45 den 19 mars började vulkanutbrottet i Geldingadalir. Utbrottet var det första på Reykjanes sedan 1240. Utbrottet kom efter en jordskalssvärm som inleddes redan i december 2019. Inom en timme hade Veðurstofa Íslands bekräftat att det rörde sig om ett utbrott och nyheten hade då också nått alla större medier.

Nyheten spreds snabbt bland islänningarna. Klockan 23 - då det hade pågått i drygt två timmar - hade 83 procent nåtts av nyheten. Vid midnatt - efter tre timmar - kände 85 procent till utbrottet i Geldingadalir. Innan det hade ljusnat visste 91 procent om utbrottet. Vid lunchtid dagen därpå var det 96 procent som hört om utbrottet.

Informationen spreds i stor utsträckning från person till person. Hela 38 procent fick beskedet från en annan person. Näst vanligaste informationskällan var tv. Det var 24 procent som först såg nyheten på tv. Därefter följde sociala medier med 16 procent, nyhetsmedier på nätet med 15 procent och radio med 5 procent.

Nyheten nådde olika befolkningsgrupper i samma hastighet. Men de hade olika informationskällor. Unga islänningar fick i stor utsträckning kunskap om utbrottet från andra personer. Äldre hörde ofta om utbrottet först i tv - en källa som däremot var sällsynt bland unga islänningar.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.

Foto: Landhelgisgæslan