söndag 2 maj 2021

Protest mot höjda priser på färjan till Hrísey och Grímsey

Höjda biljettpriser med 12 procent på färjan mellan Dalvík och Grímsey samt med 13 procent till Hrísey. Och 14 procent dyrare godstransporter. Bakom förslaget till prishöjningar står Vegagerðin. Men kommunstyrelsen i Akureyri protesterar mot planerna. Öborna är beroende av färjetrafiken - och varje prishöjning försämrar förutsättningarna för bofasta.

Färjan Sævar seglar mellan Dalvík på fastlandet och öarna Hrísey och Grímsey. Biljetten till Hrísey kostar 3 000 isländska kronor tur och retur medan samma resa till Grímsey kostar 7 000 kronor. Även färjan Sæfari trafikerar Hrísey från Árskógssandur. Där kostar biljetten 1 700 kronor. Det finns också flyg till Grímsey från Akureyri - men de biljetterna är betydligt dyrare.

Men för större mängder gods är Sævar det enda alternativet. Nu vill Vegagerðin på rederiet Samskips initiativ höja priserna för passagerare till Grímsey med 12 procent och till Hrísey med 13 procent samt för gods med 14 procent.

Bägge öarna ingår i kommunen Akureyri. Där protesterar nu kommunstyrelsen mot förslaget. I ett uttalande skriver ledamöterna att färjetrafiken till Hrísey och Grímsey borde ha samma status som riksvägarna eftersom öborna inte har några andra alternativ.

Riksvägarna ska vara avgiftsfria. Därför anser kommunstyrelsen att färjetrafiken borde vara avgiftsfri även för bofasta. En prishöjning är ett steg i motsatt riktning som försämrar förutsättningarna för att personer ska kunna bo kvar på öarna.

På Grímsey bor omkring 60 personer - men bara hälften av dem är bosatta på ön året runt. Hrísey har runt 160 invånare. Under sommarmånaderna finns betydligt fler människor på ön eftersom många hus används som sommarbostäder.

Här kan du läsa mer om Grímsey och här mer om Hrísey.